Stemmen herteld in Amsterdam-West

De stemmen van negen stembureaus in Amsterdam-West worden herteld. De negen kregen woensdag 19 maart meer kiezers binnen dan er stembiljetten zijn geteld.

AMSTERDAM - In totaal gaat het om 112 stemmers van wie het stembiljet niet is meegeteld. Van fraude is geen sprake, het gaat om slordigheden, zegt Jeroen van Berkel, lijsttrekker van de PvdA in West.


Op locaties met meerdere stembureaus is soms bij het ene bureau het biljet opgehaald en bij een ander bureau in de bus gestopt. Bij het uitsplitsen van de voorkeurstemmen zijn bij één bureau 39 stemmen blijven liggen.


Amsterdam-West heeft 88 stembureaus, waar 54.371 geldige stemmen zijn uitgebracht. De uitslag van de hertelling wordt vanochtend verwacht.


Het gaat niet om de stemmen die zijn uitgebracht voor de gemeenteraad, maar voor de bestuurscommissie, die de plek inneemt van de stadsdeelraad. De bestuurscommissie heeft minder bevoegdheden dan de deelraad.


Aan de haal

In één stembureau zijn 29 stembiljetten gestopt in de bus, bestemd voor die van de gemeenteraad. Die zijn ten onrechte niet meegeteld. Het hertellen is spannend voor D66 en GroenLinks in de bestuurscommissie van Amsterdam-West. GroenLinks ging met 30 stemmen meer aan de haal met de laatste restzetel.


Ook de gemeente Landerd (Noord-Brabant) gaat de uitgebrachte stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen hertellen, op verzoek van de lokale partij RPP. Het draait om een restzetel die naar het CDA is gegaan.

Meer over