Lezersbrieven

Stem 'nee', dan help je Oekraïne

De ingezonden brieven van vrijdag 26 februari.

D66-leider Pechtold in Kiev. Hij is voorstander van het associatieverdrag. Beeld Evgenij Zinchenko
D66-leider Pechtold in Kiev. Hij is voorstander van het associatieverdrag.Beeld Evgenij Zinchenko

Brief van de dag: Stem 'nee', dan help je Oekraïne

Vorige week bezocht ik Oekraïne en sprak daar met linkse activisten, voor- en tegenstanders van het associatieverdrag met de EU. Allen waren doordrongen van de echte vijand: de oligarchie.

In een week heb ik daar vele voorbeelden van gezien: omgekochte parlementariërs voorkwamen het naar huis sturen van de corrupte regering, terwijl er wel een pakket van bezuinigingen en privatiseringen door het parlement werd geloodst.

Ik sprak een vakbondsorganiser in west-Oekraïne, die het ziekenhuis ingeslagen is. Neonazi's waren langs geweest met een boodschap van de oligarchen: wanneer je nu ophoudt met actievoeren, blijft het bij een paar gebroken botten. De milieubeweging wees op verschillende gewelddadige intimidaties die plaatsvonden in dorpen die in verzet kwamen tegen de uitbreidingsplannen van de grootste kippenboer van Europa.

Dit verdrag regelt een vrijhandelszone. Daarnaast eisen IMF en de EU bezuinigingen en privatiseringen. Een neoliberaal antwoord op een land dat investeringen ten behoeve van gewone mensen nodig heeft. Een Nederlandse ja-stem is in de woorden van prominent dissident Volodymyr Chemerys een steunsignaal aan de regering, de oligarchie en een neoliberaal Oekraïne. Een nee-stem is een stem voor een andere koers. Na 6 april werken wij daaraan verder, samen met de activisten in Oekraïne.

Niels Jongerius, coördinator nee-campagne namens Transnational Institute en Ander Europa

Het opperwezen

Worden onze gebeden verhoord door het opperwezen, of zijn het zinloze woorden die opstijgen van de aarde en verdwijnen in de ruimte?

Max Pam schrijft over Richard Dawkins en het contraproductieve van het gebed (25 februari). Maarten 't Hart heeft jaren geleden al antwoord gegeven op die prangende vraag in zijn gebundelde columns Wie God verlaat heeft niets te vrezen.

Daarin rekent hij ons voor dat de afstand tussen de aarde en de troon van de Heer, op de verre ster Sirius, bijna negen lichtjaren moet zijn. Dat zou betekenen dat directe gebedsverhoring zelfs voor God onmogelijk moet zijn. 't Hart rekent uit dat er na een jaar of achttien van gebedsverhoring sprake kan zijn.

Vaak is de patiënt dan al overleden.

Arjen Boswijk, Groningen

Zo stop je verpaupering

In de reportage over de verpaupering van het platteland, worden gemeenten opgeroepen creatief mee te denken en wordt gepleit voor een onorthodoxe aanpak om dit probleem op te lossen.

Hierbij een idee dat een uitdaging vormt voor de wetgever, provincie, projectontwikkelaars, maatschappelijke organisaties en vooral jong talent om denkkracht en creativiteit te bundelen: combineer het sociaal maatschappelijk probleem van de huisvesting van asielzoekers met de ontvolking van het platteland.

Denk met elkaar na over de mogelijkheden leegstand op te lossen en het voorzieningenniveau met scholen, winkels en bereikbaarheid op peil te houden. Met enige creativiteit en goede wil kunnen er mijns inziens prachtige mogelijkheden ontstaan om beide problemen op te lossen.

Rob Weeda, Arnhem

Treinongeval Dalfsen

In het artikel over het treinongeval bij Dalfsen staan twee zaken onjuist weergegeven (Ten eerste, 24 februari). Er is sprake van een bewaakte overweg, maar dat is onjuist. Het is een beveiligde overweg. Een overweg is bewaakt als daar een overwegwachter op toeziet. Die zijn er in Nederland bijna niet meer.

Een overweg met een Automatische Knipperlicht Installatie (AKI) of Automatische Halve Overweg Bomen (AHOB) installatie is een beveiligde overweg. Dit is erg belangrijk, want de beveiliging van zo'n overweg is gebaseerd op het signaleren van de trein via een contact in het spoor. En dat gebeurt circa 45 seconden voor dat de trein de overweg passeert. Als een voertuig meer dan 45 seconden nodig heeft een beveiligde overweg te passeren, moet de verkeersleiding worden ingelicht. Vertrouwen op de dienstregeling mag nooit! Er kan een extra trein zijn ingezet.

Bestuurders van zware voertuigen dienen dit in hun opleiding te hebben vernomen.

A.J.Kragten, De Meern

Bowie rommelde niet

Nico Dijkshoorn 'snapte geen moer' van de tekst van Bowies Moonage Daydream, schrijft hij in zijn column van 24 februari. Ook van de beginzin van Station to Station snapt hij niets. Hij wíl ze ook niet begrijpen. Hij is altijd zinnen blijven meezingen die ooit door Bowie snel op een papiertje waren gerommeld.

Bowies aangehaalde zinnen zijn inderdaad onlogisch. Maar 'ooit snel op een papiertje gerommeld', zoals Nico Dijkshoorn schrijft, zijn ze niet. Bowie leende voor Moonage Daydream de zogenoemde 'cut-up- techniek' van de Amerikaanse schrijver William S. Burroughs II. Burroughs knipte zinnen op in stukjes en legde die in een andere volgorde weer naast elkaar. Dat leverde volgens Bowie (op YouTube) een soort westerse Tarot-teksten op.

Voor zijn Berlijnse elpees Low, Heroes en Lodger gebruikte Bowie de Oblique Strategies van de Duitse kunstenaar Peter Schmidt en muzikant/producer Brian Eno. Dit is een verzameling aforismen die omdenken bevorderen. Zie uw vergissing als een verborgen bedoeling, is zo'n strategie. Of: herhaling is een vorm van verandering.

Bowies zinnen zijn inderdaad de logica voorbij. Maar het zijn wel zinnen waaraan is gesleuteld en die Bowie-fans zich hun leven lang herinneren.

Peter Zuijdgeest, Soest

Roosegaarde vs Huys

In de discussie over het weglopen van Roosegaarde tijdens College Tour mis ik nog een aspect: de uitzending was niet live, dus is er bewust voor gekozen dit fragment er niet uit te halen, terwijl er vast op andere plaatsen is gesneden. Het fragment draagt niet wezenlijk bij aan de inhoud. Waarom heeft Huys het dan toch laten zien? Het antwoord hierop laat zich raden.

R. Pronk, Heemstede

Meer over