Stelling: Goede sier maken is niet hetzelfde als ballen tonen

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Rutger Pontzen.

null Beeld anp
Beeld anp

Misschien moeten we het nog een keer hebben over de tv-avond met Mark Rutte bij het VPRO-programma Zomergasten, twee weken geleden. Ach, ach, ach, wat was dat toch een genoeglijke avond, niet? Daar zat hij dan. Opgerolde hemdsmouwen, open boordje, vrolijke blik, ontspannen houding, op elke vraag spontaan antwoordend, zonder spiekbriefjes, terwijl het geheel tot ver achter de komma was georkestreerd, door een naar alle waarschijnlijkheid uit vijftien leden bestaande denktank.

Rutte kan het mooi brengen. Ook als hij over kunst praat en daarbij een passend fragment weet uit te kiezen. Zoals de tranentrekkende sonate van Scarlatti, gespeeld door het bejaarde klavierwonder Vladimir Horowitz tijdens diens gedenkwaardige terugkeer naar Moskou in 1986. Of neem Die Kunst der Fuge van Johann Sebastian Bach, waarover de premier hardop filosofeerde dat 'we als mensheid het allerhoogste kunnen bereiken'.

Rutte geen visionair? Over muziek wist hij in elk geval weidse vergezichten te schetsen, met aan de einder het glorende licht van een opkomende zon.

Kleine bedenking die me toen bekroop: wat zijn die woorden waard als ze worden uitgesproken door een premier die als VVD-bewindslid medeverantwoordelijk was voor het desastreuze beleid van zijn partijgenoot en vroegere staatssecretaris van Cultuur, Halbe Zijlstra. Zijlstra schrapte toch bijna een kwart van de cultuurbegroting?

Het klinkt wat vergezocht, maar Ruttes zwoele zomeravond-optimisme deed denken aan zijn onverwachte tv-optreden, op 16 augustus. De dag dat zeilster Marit Bouwmeester op de Olympische Spelen goud haalde bij de Laser Radial-klasse. In het programma Studio Rio, gepresenteerd door Tom Egbers en sidekick Robin van Galen, bondscoach van de waterpolomannen, liet Bouwmeester haar blijdschap de vrije loop. Mooi detail: terwijl Bouwmeester stuitert van geluk krijgt ze een telefoontje van Rutte. Af te leiden aan de reacties van Bouwmeester feliciteert Rutte haar uitgebreid, met lovende woorden. Waarna de zeilster afsluit met 'Superbedankt. (...) Doei, doei'.

Terug in de studio wil mannencoach Van Galen nog wel iets kwijt. In staccato komt zijn commentaar hier op neer: 'Hartstikke leuk dat-ie belt, (...) maar er wordt de laatste tijd veel bezuinigd op topsport, (...) en als we dan vooraan willen staan met al die medailleuitreikingen, (...) dan moeten we ook ballen tonen, als minister voorop.'

'Minister-president', corrigeert Egbers hem behulpzaam. Maakt niet uit. De bewoordingen van Van Galen zijn er niet minder om. Mooi ook: ze zijn direct overdraagbaar naar de tv-avond van Zomergasten. Want wat doet onze breedsprakige cultuurminnende premier aan de wegbezuinigde muziekscholen, presentatie-instellingen en productie-huizen?

Rutte mag dan graag op zijn eenvoudige, want maar 200 euro kostende muziekinstallatie met ingebouwde boxen, naar Horowitz, Scarlatti en Bach luisteren, hij zal dat de rest van zijn leven ook moeten blijven doen. Geld voor een betere installatie heeft hij wel (vertelde hij die avond), maar aan jonge musici, kunstenaars en acteurs geeft hij het niet (blijkt uit de begroting). Spijtig. Of om in terminologie van Van Galen te blijven: bij goede sier maken hoort ook ballen tonen.

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Hein Janssen, Rutger Pontzen of Wieteke van Zeil stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst.

Meer over