Op het tweede gezichtStella Morris

Stella Morris’ verzoek om hulp aan Trump: een offer voor de liefde of heeft ze het vijanddenken van verloofde Assange overgenomen?

null Beeld Javier Muñoz
Beeld Javier Muñoz

Olaf Tempelman legt bekende buitenlanders op de sofa. Deze week: Stella Morris, advocaat en verloofde van WikiLeaks-voorman Julian Assange, heeft diens vijanddenken nauwkeurig overgenomen.

Zo ben je een idealistische mensenrechtenadvocaat, zo zit je bij Tucker Carlson van Fox News om je respect te betuigen aan de uitgaande president van de VS en hem op zijn favoriete kanaal om een gunst te vragen. Zo boos als Carlson werd op Rutger Bregman, zo instemmend luisterde hij naar Stella Morris, de verloofde van Julian Assange, bij wie de WikiLeaks-voorman in de jaren dat hij in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen vastzat twee kinderen verwekte. Behendig schetste Morris voor het Fox-publiek Assange als een libertariër die niets heeft tegen orde en blauw op straat, maar wel tegen slechte bemoeizuchtige overheden. Als Trump haar verloofde gratie zou verlenen, zou dat zijn erfenis extra mooi maken.

Trump heeft het niet gedaan, maar aan Assange had hij wel wat te danken. Morris had Fox-kijkers ook nog kunnen vertellen dat Trump zonder het digitale offensief van haar verloofde tegen Hillary Clinton mogelijk nooit in het Witte Huis was beland. Zo kregen de VS een president die voor het tegenovergestelde stond als Stella Morris als mensenrechtenadvocaat.

Morris, in 1983 geboren in Zuid-Afrika, maakte deel uit van het juridische team dat Assange bijstond na diens vlucht naar de ambassade van Ecuador. Vanaf 2015 was hun band niet meer louter juridisch. Op de vraag van de Australische Daily Mail of permanent cameratoezicht in die ambassade niet bezwaarlijk was geweest bij de conceptie van hun twee kinderen, vertelde Morris dat er in twee vertrekken geen camera’s waren. Met haar verloofde deelde Morris het vermogen in het geheim te opereren. Pas toen Ecuador hem in 2019 liet vallen en de Britse politie hem arresteerde, maakte ze bekend dat Assange de vader was van haar twee zoontjes. Sindsdien voert zij een intensieve publieke campagne voor zijn vrijlating. Assange, zegt zij, heeft maar één wens: zich op een vaste verblijfplaats aan het vaderschap wijden.

Fans van WikiLeaks die geen fans zijn van Trump en Rupert Murdoch speculeren dat Stella Morris door Trump te paaien op Fox News een offer bracht voor de liefde. Wie een minder romantisch perspectief hanteert, kan beweren dat Morris het vijanddenken van Assange nauwkeurig heeft overgenomen. ’s Werelds beroemdste hacker voerde jarenlang strijd tegen wat hij ziet als een groot repressief systeem. Toen WikiLeaks in 2010 vele geheime documenten online zette, werd dat systeem verpersoonlijkt door Barack Obama, Joe Biden en Hillary Clinton, die Assange veroordeelden. Van Tea Party-gezinde Republikeinen kreeg hij juist lof.

Wie Clinton en Obama als ‘het systeem’ ziet, kan, conform het dictum ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’, uitkomen bij Trump en Fox News. Een opvallend fenomeen van de laatste jaren is dat mensen met totaal verschillende achtergronden, van libertair en anarchistisch tot extreem-rechts, in Trump een buitenstaander zien die niets met ‘het systeem’ van doen heeft. Republikeinse betogers die op 6 januari verkondigden dat er ook ‘rare hippies’ zaten tussen bestormers van het Capitool, zogen niet alles uit hun duim.

Stella Morris’ verzoek om hulp aan Trump deed denken aan een Nederlands verzoek aan Trump om de MH17-ramp ‘onafhankelijk’ te onderzoeken. De brief met dat verzoek was ondertekend door mensen zo divers als Thierry Baudet en de radicaal-linkse politicoloog Kees van der Pijl. Trump deed er niets mee. Stella Morris kreeg op 4 januari hulp vanuit het gewraakte ‘systeem’. De Britse rechter bepaalde dat Assange niet aan de VS mag worden uitgeleverd. Het verzoek hem op borgtocht vrij te laten werd nog niet ingewilligd. De rechter is er niet zeker van dat Assange zich op een vaste verblijfplaats aan het vaderschap zal wijden.

Meer Op het tweede gezicht

Julian Assange lag zelf ook al op al de sofa van de rubriek ‘Op het tweede gezicht’. Volgens ex-bewonderaars liet ’s werelds beroemdste hacker in 2010 een gouden kans schieten op samenwerking met de gevestigde media die WikiLeaks’ onthullingen brachten. Probleem was dat Assange ook kwaliteitskranten zag als speelballen van overheden en multinationals, ingekapseld door ‘het systeem’.

Democraten in het Amerikaanse congres oefenden deze week druk uit op de uitgaande Amerikaanse vicepresident Mike Pence om de uitgaande president af te zetten. Pence heeft het nog niet gedaan. Conform het protocol bekrachtigde hij vorige week wel de verkiezingsuitslag. In ‘Op het tweede gezicht’ bleek al eerder dat de vicepresident het rauwe lef mist dat de president zo kenmerkt.

Meer over