'Stel watjes' van Willem II opnieuw kansloos

Eredivisie

Aanvoerder Arjan Swinkels had geen goed woord over voor het spel van zijn ploeg. 'Dit sloeg helemaal nergens op', reageerde hij. Doelman Davino Verhulst was nog stelliger dan de verdediger: 'We speelden als een stel watjes.'


Swinkels baalde dat Willem II na de goede wedstrijd van vorig weekeinde bij PSV (4-2) zo matig speelde. 'We zaten in een stijgende lijn, maar dit was schrijnend.' Trainer Gert Heerkes sloot zich aan bij zijn spelers. 'Dit was ondermaats. Een grote teleurstelling.'


De stemming bij AZ, dat steeg naar plaats zes, was een stuk beter. De Alkmaarders poetsten niet alleen de teleurstelling weg van het verlies tegen Dinamo Kiev, maar boekte ook de vijfde zege op rij. Het was bovendien voor het eerst in die reeks dat AZ met meer dan één doelpunt verschil won.


De thuisploeg kwam al in de elfde minuut op een gemakkelijke manier op voorsprong. Jonathas leek over zijn eigen benen te struikelen, werd beloond met een strafschop en schoot die zelf in.


Martens maakte na ruim een half uur met een kopbal de tweede treffer en Brett Holman tekende voor het laatste doelpunt.


Bas Dost hielp zaterdag Heerenveen over het dode punt. Hij maakte als invaller het openingsdoelpunt tegen VVV in een wedstrijd die in 2-0 eindigde. Van trainer Ron Jans, ontevreden over de afgelopen weken, kreeg de Tsjechische spits Michal Papadopulos de voorkeur. Toen Papadopulos kort voor rust geblesseerd raakte, moest Jans alsnog een beroep op Dost doen.


Dost stond pas net op het veld toen hij al scoorde. De lange aanvaller kopte een voorzet van Roy Beerens achter doelman Dennis Gentenaar. Meteen daarna besliste Mika Väyrynen de wedstrijd door het tweede doelpunt te maken.


Heerenveen liet in de slotfase na om de score verder op te voeren. De thuisclub kreeg daartoe wel de gelegenheid, vooral doordat VVV de laatste dertig minuten met een man minder speelde na een rode kaart voor Jorge Chula.


Het publiek toonde zich, met gefluit, kritisch en oordeelde dat het team van Jans voor te weinig vermaak zorgde. Heerenveen zal echter blij zijn dat het weer eens drie punten bij kon schrijven. Dat was anderhalve maand geleden tegen Vitesse voor het laatst gebeurd. De Friezen sloten door de zege weer aan bij de middenmoot.


De Graafschap en Heracles hielden elkaar zaterdag in een teleurstellend duel in evenwicht, 1-1. De aanvalslinies van beide clubs waren te zwak om de hechte verdedigingen inn problemen te brengen. Youssouf Hersi opende na een kwartier de score. Tien minuten na de rust kwam Heracles via invaller Glynor Plet op gelijke hoogte.


De Graafschap begon fel aan de wedstrijd. Na een kwartier leverde dat het verdiende openingsdoelpunt op. Youssouf Hersi brak uit op links en schoof de bal behendig achter doelman Remko Pasveer. Een opsteker voor de thuisclub die tot dat moment wel veel balbezit had, maar net als Heracles geen serieuze mogelijkheden kreeg.


De defensie van De Graafschap, met het sterke centrale duo Jan-Paul Saeijs en Jordy Buijs, had niet veel moeite de aanvalsacties van Heracles voortijdig te ontregelen. Reden voor trainer Bosz om bankzitters Plet en Douglas in het veld te brengen. Een voorzet van Douglas kwam via Overtoom bij Plet: 1-1.


Meer over