Update

'Stel stemming overdoofd ritueel slachten uit'

De ChristenUnie wil uitstel van de stemming in de Tweede Kamer over een verbod op onverdoofd ritueel slachten. ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman wil eerst de uitspraak van de rechter afwachten in een kort geding over de wetenschappelijke waarden van onderzoeksrapporten over koosjer slachten.

ANP/Redactie
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Beeld ANP
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.Beeld ANP

De stemming over het wetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en wijzigingsvoorstellen daarop staan voor morgenmiddag op de Kameragenda. Normaal gesproken honoreren andere fracties een verzoek tot uitstel.

Bezoek slachthuis
Wiegman heeft vanochtend het enige koosjere slachthuis in Nederland bezocht. Daar zag zij hoe de onverdoofde slacht in zijn werk ging. Het kamerlid vertelde aan het Reformatorisch Dagblad dat de slacht 'razendsnel en uiterst zorgvuldig' verliep. Ze zei dat ze onder de indruk was van de 'keurige' slachtmethode.

Alle politieke partijen waren uitgenodigd voor het bezoek aan het Amsterdamse slachthuis, maar alleen de drie christelijke partijen toonden belangstelling.

Wiegman noemt het 'ronduit slecht' dat de overige fracties, die voor het slachtverbod zijn, het allemaal lieten afweten bij het 'werkbezoek'. Ze verwijt voorstanders van het slachtverbod de dialoog over een convenant met joodse en islamitische slachters uit de weg te gaan.

Wiegman werd er gesterkt in haar standpunt tegen een verbod op onverdoofd ritueel slachten. 'Als dit verboden wordt, komt er een einde aan de godsdienstvrijheid van de joodse gemeenschap die behalve in de Tweede Wereldoorlog al vierhonderd jaar de rituele slacht in Nederland uitvoert.'

Kort geding
In het kort geding betwisten het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en de Joodse Gemeente Amsterdam de wetenschappelijke waarde van een onderzoeksrapport van de Universiteit van Wageningen over het lijden van dieren bij de onverdoofde slacht.

Als de Kamer instemt met uitstel, bestaat de kans dat de stemming over het zomerreces heen wordt getild. Donderdagavond laat zijn de laatste stemmingen voor het reces.

ChristenUnie, CDA en de SGP zijn tegen het verbod op ritueel slachten.

Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Esme Wiegman-van Meppelen. © ANP Beeld
Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Esme Wiegman-van Meppelen. © ANP
Meer over