'Stel het chippen van honden verplicht'

De Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Hondenbescherming hebben maandag gepleit voor het verplicht chippen van honden om de malafide hondenhandel tegen te gaan....

Aan het onderzoek van bureau CentERdata van de Universiteit Tilburg deden 1800 mensen mee. Volgens bijna 90 procent zou het ook mogelijk moeten zijn een fokker aansprakelijk te stellen voor erfelijke problemen als hij met honden fokt die genetische afwijkingen hebben.

In Nederland leven ruim 1,6 miljoen honden. Ruim de helft (60 procent) heeft een chip en staat daarmee geregistreerd. Ze zijn meestal afkomstig van erkende fokkers. Het probleem zit hem echter in de meer dan 50.000 puppy's die jaarlijks via de malafide handel worden verkocht.

Beide organisaties zeggen dat er bij de malafide handel sprake is van puur winstbejag. Veel puppy's zijn afkomstig van Oost-Europese handelaren die nauwelijks rekening houden met de gezondheid en het welzijn van moederhonden en hun jongen.

De kwestie is actueel omdat donderdag de vaste Kamercommissie van Landbouw over dierenwelzijn vergadert. Dan komt ook de malafide hondenhandel aan de orde. Minister Cees Veerman vindt verplicht chippen een te zwaar instrument.

De bewindsman ziet meer in het bewust maken van de consument van wat hij koopt en eigen verantwoordelijkheid van fokker en verkoper, aldus een woordvoerster van zijn ministerie. Ook wil hij dat fokkers en verkopers zich laten certificeren, waarmee betere controle mogelijk is. Verder wil hij bemiddelen bij het opzetten van een gezamenlijk informatiepunt over het houden van verschillende huisdieren.

Meer over