'Stekelenburg commissaris bij ING.'

Ruim tien jaar was Johan Stekelenburg voor de FNV de profeet van de loonmatiging. Eerst als cao-baas, later als voorzitter....

Stekelenburg leefde naar zijn eigen boodschap. Hij woont modaal, hij deelt zijn zeilboot met Abvakabo-voorzitter Vrins en Industriebondbestuurder Roodhuizen, en ook de jaarlijkse uitspatting, de skivakantie, is niet uitbundig. Eenmalig sprong Stekelenburg echt uit de band voor het huwelijk met zijn tweede vrouw. Om in vredesnaam uit het oog van 'de bladen' te blijven en geen feest te hoeven geven met de onvermijdelijke genodigden, toog het paar naar Mauritius.

Stekelenburg moest ook wel. Groots leven is taboe bij de vakbeweging. Het gaat immers om de centen van de leden, die overigens vooral door de werkgevers worden betaald. De vileine suggesties uit de jaren zeventig galmen nog na in de voorheen linkse kringen. Den Uyl werd ten onrechte aangewreven een tweede huis in het buitenland te hebben. Dus presenteert Wim Kok zich tot op de dag van vandaag publiekelijk als kampeerder. CNV-voorzitter Jan Lanser moest weg omdat hij grossierde in commissariaten. Vraag nu een vakbondsbestuurder naar zijn behuizing, en het is steevast een nieuwbouwhuis met gemeentekrediet.

Stekelenburg vond het nodig zich uitgebreid te verontschuldigen voor zijn chauffeur. Terwijl de man wekelijks uren in de auto zit om her en der de leden, de werkgevers en het kabinet toe te spreken.

Stekelenburgs inkomen was jarenlang geïndexeerd op iets meer dan een ton. Ook al ging het formeel om een 36-urige werkweek, in de praktijk is het FNV-voorzitterschap een zevendaagse, volcontinu oproepbaan om brandjes te blussen en harten onder riemen te steken.

Toch knaagde er jarenlang iets aan de gemoedsrust. De mannen tegenover hem verdienden een veelvoud. Lubbers en nu Kok - het dubbele. Maar vooral werkgeversvoorzitters als Van Lede, Andriessen, Ruding, Blankert en Rinnooy Kan - een veelvoud.

Burgemeester van Tilburg lijkt dan demotie, maar financieel maakt Stekelenburg een klapper. Zijn inkomen verdubbelt tot ruim twee ton. Dan zijn er de bijbanen. Nog vóór zijn formele vertrek bij de FNV werd Stekelenburg onbezoldigd lid van het Jenevergenootschap. Nu komt het grote werk. In september wordt hij commissaris bij de ING Groep.

Als toezichthouder zal hij daar de baas zijn over zijn oude tegenspeler Alexander Rinnooy Kan. Maar financieel blijven de rollen omgedraaid, ook al krijgt een ING-commissaris circa 75 mille per jaar.

Loonmatiging heeft altijd Rinnooy Kans warme instemming gehad.

W. van Praag Segaar

Meer over