Steichen overal te zien in VS

Investeerder Richard Hollander schenkt deel van zijn Steichen-collectie aan drie musea in de Verenigde Staten.

MEREL BEM

'Ik heb het virus te pakken', zei Richard Hollander onlangs in The New York Times. 'En nu wil ik mijn droom delen.' Hij voegde de daad bij het woord. Hollander, een investeerder uit Los Angeles die acht jaar geleden samen met zijn vrouw Jackie 500 prints uit het legaat van fotograaf Edward Steichen (1879-1973) kocht, heeft 142 van die prints geschonken aan drie musea in de Verenigde Staten.

Het Whitney Museum of American Art in New York, het Los Angeles County Museum of Art en het Mary and Leigh Block Museum of Art in Evanston, Illinois mogen zich alle drie verheugen op meer dan 40 afdrukken. 'Dit maakt Steichens werk toegankelijk van kust tot kust', aldus Hollander. Zijn gift, waaronder portretten van Mae West, Charlie Chaplin, Thérèse Duncan en Brancusi, is bijzonder vanwege de hoeveelheid afdrukken en ook omdat Edward Steichen ze zelf nog heeft afgedrukt, wat in de wereld van de fotografie een belangrijke graadmeter is voor het op waarde schatten van vintage prints.

Steichen was een fotografische duizendpoot. Behalve fotograaf was hij rond 1900 samen met zijn collega's Alfred Stieglitz en Frank Eugene oprichter van de Photo-Secession, een club die zich hard maakte voor het beschouwen van fotografie als een hoogwaardig onderdeel van de beeldende kunst. In de jaren vijftig liet Steichen die visie varen en wijdde hij zich aan wat zijn beroemdste bijdrage aan de fotografie zou worden: het samenstellen van de uiterst hoopvol gestemde, reizende tentoonstelling The Family of Man, oorspronkelijk bedacht voor het Museum of Modern Art in New York. In ruim 500 foto's van meer dan 250 fotografen wilde Steichen de wereld vatten en uitleggen aan zijn publiek.

Nu zijn Steichens eigen foto's onderdeel van een wereldveroverende visie: die van Richard en Jackie Hollander. Hun verzameling is volgens kenners de grootste particuliere collectie van Steichens werk ter wereld. Er is van alles wat: modefoto's, vroege landschappen, reclamecampagnes, stadsgezichten. En het echtpaar heeft nog meer om uit te delen. 'Ik denk aan plekken in Europa', zei Richard Hollander in The New York Times. 'En uiteindelijk Azië, India en China. Ik wil mijn visie delen met de wereld.'

Richard Hollander

over de foto's van Edward Steichen

die hij schonk aan drie musea in de Verenigde Staten.

undefined

Meer over