Steenrijke Russische senator Kerimov riskeert tien jaar cel in Frankrijk, Russen boos

Frankrijk heeft de Russische senator en miljardair Soeleiman Kerimov opgepakt wegens witwassen en fiscale fraude. Rusland is boos over de arrestatie.

Peter Giesen
Soeleiman Kerimov. Beeld EPA
Soeleiman Kerimov.Beeld EPA

Kerimov staat op goede voet met president Poetin, heeft een diplomatiek paspoort en zou als senator immuniteit voor buitenlands strafrecht bezitten. 'Omdat hij senator en Russisch burger is, zullen we er alles aan doen zijn juridische belangen te beschermen', zei Dimitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin.

Maar volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt die immuniteit alleen voor daden die hij uit hoofde van zijn functie heeft verricht. Volgens Frankrijk geldt dat echter alleen voor daden die hij uit hoofde van zijn functie heeft verricht.

Kerimov is de eigenaar van een villa op Cap d'Antibes, een bekende miljardairsbuurt aan de Côte d'Azur. Frankrijk verdenkt hem ervan dat hij enkele belendende percelen heeft gekocht onder een valse naam - en bovendien voor hogere bedragen dan hij aan de fiscus heeft opgegeven.

Volgens de krant Nice-Matin is in elk geval de villa, genaamd Hier ('gisteren') en getaxeerd op 150 miljoen euro, onderwerp van onderzoek. Kerimov bracht twee nachten op het politiebureau door, waarna hij werd vrijgelaten tegen een borgsom van vijf miljoen euro.

Kerimov is aangeklaagd en kan veroordeeld worden tot maximaal tien jaar cel en het terugbetalen van 'enkele tientallen miljoenen euro's', aldus een justitiële bron tegenover persbureau AFP.

Forbes

Op een ranglijst van de rijkste Russen van het tijdschrift Forbes staat Kerimov (51) op de 21ste plaats, hoewel hij de afgelopen jaren veel geld heeft verloren. Hij komt oorspronkelijk uit Dagestan. Net als veel andere Russische oligarchen verdiende hij zijn fortuin toen Rusland een groot deel van zijn Sovjet-bezittingen privatiseerde. Aanvankelijk verdiende hij zijn geld vooral met kali, een grondstof voor kunstmest.

Tegenwoordig is zijn familie eigenaar van Polyus, de grootste goudproducent van Rusland. Kerimov was Kamerlid voor de LDPR van de ultranalist Zjirinovski en is nu senator voor Dagestan. Van 2011 tot 2016 was hij eigenaar van de voetbalclub Anzji Machatsjkala, waarvoor hij spelers als Roberto Carlos, Samuel Eto'o en Balázs Dzsudzsák naar Dagestan haalde. Als trainer huurde hij Guus Hiddink in.

Côte d'Azur

Soeleiman Kerimov is een bekend figuur aan de Côte d'Azur. In 2006 kwam hij in het nieuws toen hij op de Promenade des Anglais in Nice de macht over het stuur van zijn Ferrari verloor. Hij botste tegen een boom, waarop de Ferrari in tweeën brak en vlam vatte. Kerimov raakte zwaargewond. Zijn passagier, een Russische tv-presentatrice, kwam er met lichte verwondingen vanaf. Aan de Franse Zuidkust wonen veel rijke Russen. De bekendste is Dimitri Rybolovlev, eigenaar van voetbalclub AS Monaco.

Meer over