Steelse afscheiding Servische Kosovaren

De NAVO-troepen in Kosovo zijn machteloos nu het overwegend door Serviërs bewoonde noorden van het kersverse Balkanland zich in feite afscheidt van de rest van de vroegere Servische provincie....

Van onze correspondent Bert Lanting

Sinds Kosovo zich vorige maand onafhankelijk verklaarde, zijn de Servische autoriteiten in het noorden stilletjes bezig hun gebied voorgoed los te maken uit de greep van de Kosovaarse regering in Pristina. Voor de Kosovaarse politie is het gebied praktisch ontoegankelijk geworden, terwijl Belgrado zijn greep op dit deel van Kosovo juist met de dag versterkt. De kwestie vormt een van de belangrijkste onderwerpen op een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO, morgen in Brussel.

De NAVO kijkt met lede ogen toe hoe deze ‘zachte opdeling’ van Kosovo zich langzamerhand voltrekt. Volgens diplomaten dringt vooral de Kosovaarse regering er bij de NAVO op aan in te grijpen om het proces te keren, maar daar voorziet het mandaat van KFOR, de door de NAVO geleide vredesmacht in Kosovo, niet in.

‘Er begint zich een politieke realiteit te ontwikkelen waar de NAVO niets aan kan doen’, erkent een diplomaat bij de NAVO. Volgens hem voelt KFOR zich niet geroepen om ‘de Servische vlag neer te halen’ in het ‘Servische’ gebied ten noorden van de Ibar-rivier.

Volgens de VN-resolutie waaronder KFOR opereert, heeft de vredesmacht als taak de rust in het gebied te handhaven en in te grijpen bij gewelddadigheden. Zolang dat niet het geval is, houdt de 16 duizend man sterke NAVO-macht zich afzijdig.

Ingrijpen om de feitelijke afsplitsing van het Servische deel te voorkomen, zou ook leiden tot een diplomatieke confrontatie met Servië en diens bondgenoot Rusland. De Russische ambassadeur bij de NAVO, Dmitri Rogozin, waarschuwde de NAVO onlangs nog zijn bevoegdheden in Kosovo niet te overschrijden.

Meer over