Steeds meer zuuraanvallen in Londen; ruim honderd dit jaar

Aanvallen met zuur gebeuren meestal in India of Pakistan. Maar ook in Londen komen ze voor. Honderd keer per jaar maar liefst, en het aantal groeit. Ook straatbendes hebben zuur ontdekt voor onderlinge afrekeningen.

Bij de Big Ben in Londen brengen brommerkoeriers het gevaar van aanvallen met zuur onder de aandacht. Beeld Hollandse Hoogte
Bij de Big Ben in Londen brengen brommerkoeriers het gevaar van aanvallen met zuur onder de aandacht.Beeld Hollandse Hoogte

Shakwat Hussain en een vriend liepen vorige week langs de Roman Road in het Oostlondense Bethnal Green toen ze door voorbijrijdende scooterrijders werden besprenkeld met een vloeistof. Het bleek geen water te zijn. 'We hebben zuur over ons heen! We hebben zuur over ons heen!' schreeuwden ze, een avondwinkel binnenrennend op zoek naar water. Enkele brandweerlieden waren snel ter plaatse om het duo een half uur lang met water te bespuiten.

Delen van hun gezicht waren weggebrand. Nooit meer zullen ze er zoals voorheen uitzien. De politie heeft geen idee wie de daders zijn, laat staan waarom ze dit hebben gedaan.

Het was de voorlaatste in een reeks zuuraanvallen in de Britse hoofdstad - gisterenochtend werd weer een man overvallen. Twee minderjarige scooterrijders zorgden twee weken geleden voor afschuw door in anderhalf uur tijd vijf van zulke aanvallen te plegen in Oost- en Noord-Londen. Een dag later werd weer een Londenaar met zuur overgoten.

Schokkend was ook het bericht over de 21-jarige studente - en beoogd fotomodel - Resham Khan, die samen met haar neef Jameel in een auto voor een verkeerslicht wachtte toen de 25-jarige John Tomlin zoutzuur over hen heen gooide.

Er zijn dit jaar ruim honderd Londenaren op deze manier mishandeld - een stijging na het 'recordjaar' 2016. De meeste van zulke zuuraanvallen vinden plaats in Tower Hamlets, Newham, Barking & Dagenham, Havering en Redbridge - allemaal stadsdelen met grote Aziatische gemeenschappen.

Dat is geen toeval, omdat deze misdaad relatief vaak voorkomt in landen als India en Pakistan. Het vernietigen van de schoonheid van vrouwen is een geliefd wapen van jaloerse, bezitterige mannen. Volgens Rabina Khan, raadslid in Tower Hamlets, is het ware aantal mogelijk hoger omdat vrouwen soms uit angst geen aangifte durven te doen.

Maar het is geen geïmporteerd verschijnsel. Reeds in de jaren dertig van de 19de eeuw maakte een Londense krant gewag van een man die zijn collega met zuur had overgoten. De hedendaagse zuuraanvallen gaan ook veel verder dan eerwraak en ander huiselijk geweld bij immigrantenfamilies. Bij de genoemde aanval op Resham Khan gaat het om moslimhaat en racisme - al moet de dader zich nog verantwoorden. Liefdesperikelen zouden hebben meegespeeld bij een aanval op bezoekers van een trendy nachtclub in Dalston, terwijl het gooien van zuur naar een ambulancemedewerkster in Tottenham zinloze mishandeling was.

De stijging komt vooral voor rekening van straatbendes. Bij twee van de vijf zuuraanvallen van 14 juli werden scooters gestolen en bij een ander incident in Dagenham kreeg een fietser zuur over zich heen bij een straatroof. Bendeleden zouden zuur ook inzetten bij het vereffenen van rekeningen en het bestrijden van rivalen.

'Vroeger was zuur het laatste middel, nu het eerste', zegt criminoloog Simon Harding. Hij wijst erop dat de politie nu strenger controleert op messenbezit en zuur een waardevol alternatief wordt gevonden. Op het bezit van zoutzuur of soortgelijke vloeistoffen staat geen straf.

Daarmee is meteen het probleem aangestipt. Chemische middelen zijn goedkoop en simpel verkrijgbaar, zowel in de winkel als online. Dankzij de door de Conservatieve regering doorgevoerde deregulering is het makkelijk om aan gevaarlijke stoffen te komen. Voor 2015 moesten verkopers ervan geregistreerd zijn bij de gemeente, maar dat werd als te bureaucratisch beschouwd. Het is, anders dan bij Rambo-messen, vrijwel onmogelijk om te bewijzen dat een bezitter ervan kwade plannen heeft, al heeft Labour-politicus Stephen Timms voorgesteld het bezitten van zuur zonder rechtvaardiging strafbaar te stellen.

Er komt nu een koopverbod voor minderjarigen, maar veel zal dat waarschijnlijk niet helpen. Het is al moeilijk genoeg om de daders te pakken: een op de drie zuurmisdaden wordt opgelost, een percentage dat nog lager ligt in het criminele milieu.

De nadruk ligt nu op een hardere bestraffing van de zuurgooiers. Het komt zelden voor dat iemand die andermans leven heeft verwoest langer dan vier jaar in de gevangenis zit. Na vrijlating, zo heeft Rabina Khan ontdekt, kunnen daders zelfs een nieuwe identiteit aanvragen, wat gezien het leed dat ze veroorzaakt hebben zeer bitter is.

Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd heeft aangekondigd om de strafmaat drastisch te verhogen. 'Ik wil duidelijk maken,' schreef ze in een dagblad, 'dat levenslang niet alleen gereserveerd moet zijn voor mensen die een zuuraanval hebben doorstaan.'

Meer over