Steeds meer sint-bernardshonden verdwijnen in de Chinese soep

Tot woede van de Zwitsers stijgt in China de populariteit van de sint-bernardshond. Niet om zijn aanhankelijkheid of zijn kwaliteiten als mensenredder, maar omdat hij zo lekker is in de soep....

Hondenvlees is in China, Taiwan en Korea een traditioneel gerecht. Het geeft de zwakken kracht . Hoe hoger het adrenalinegehalte, zo wil het volksgeloof, des te geneeskrachtiger de werking. Daarom bestaat de traditionele manier van slachten uit langzaam doodknuppelen.

Hondenrestaurants betrekken hun grondstof van speciale hondenboerderijen. Soms zijn ook huisdieren niet veilig, tot schrik van de snel groeiende groep Chinezen die in de hond een huisgenoot heeft ontdekt. Er zijn nu in China 48 sint-bernardfokkerijen. Ze importeren de honden uit Zwitserland en kruisen ze dan met lokale rassen.

Een staatsfokkerij in Shenyang heeft een promo-video gemaakt over de de sint-bernard, speciaal de sint-bernardes: ze is groot en vriendelijk, wordt zelden ziek en werpt jaarlijks acht tot twaalf pups, twee keer zoveel als andere teven. Fokken van sint-bernardshonden, zo onthult de promo, is veel winstgevender dan varkens of koeien telen.

De Zwitsers hebben met afschuw gereageerd op de bestemming die de Chinezen geven aan hun nationale symbool. Elfduizend eigenaars van sint-bernardshonden hebben via de organisatie SOS Saint Bernard International geëist dat er een eind komt aan de infame handel in het nobele dier.

Dierenbeschermers hebben de Chinese regering gevraagd de sint-bernardshondenvleesboerderijen te sluiten. 'Als een Chinees niet kan begrijpen waarom Zwitsers zo geschokt zijn dat Chinezen sint-bernardshonden eten', zo vroeg de voorzitter van het International Fund for Animal Welfare zich af, 'dan vraag ik mij af hoe de Chinezen zouden reageren als Zwitsers Chinese panda's eten.'

Meer over