Steeds meer mensen ontvluchten kabel: schotelantenne wordt hip

De schotelantenne rukt snel en onverwachts op en ontpopt zich als volwassen alternatief voor de kabel. Tot enkele jaren geleden konden via de satelliet alleen buitenlandse zenders worden ontvangen....

Van onze verslaggevers Maud Effting Gerard Reijn

Maar in die situatie komt snel verandering. Sinds Canal Digitaal, een dochtermaatschappij van Canal+, een jaar geleden pakketten begon aan te bieden voor satelliet-televisie en -radio met daarin alle Nederlandse zenders (op Fox na), groeit het aantal schotelbezitters met ongeveer zesduizend per maand. Er zijn nu naar schatting 320 duizend schotelbezitters in Nederland.

De groei zit niet bij de traditionele groepen van schotelbezitters, zoals allochtonen, boeren, stacaravanbewoners en hobbyisten. De grote winst komt juist van mensen die de kabel de rug toekeren. Vooral het schrappen van populaire zenders als RAI Uno en CNN door bepaalde kabelmaatschappijen heeft veel klanten weggejaagd, in de armen van Canal Digitaal.

Ook de kwaliteit van satelliet-tv is een reden voor televisiekijkers om op de schotel over te stappen. Juist dankzij de veel geroemde beeld- en geluidskwaliteit krijgt de schotel her en der al een hip imago. En bovendien is de schotel (op den duur) veel goedkoper.

Projectontwikkelaars hebben de schotel ook ontdekt. In Amsterdam werd donderdag het eerste grote woonblok geopend met één centrale schotel voor alle woningen op het dak. Inmiddels zijn er tientallen van dergelijke zogeheten 'GSO-projecten' (Geschikt voor Schotel Ontvangst) in voorbereiding. De projectontwikkelaars willen niet alleen service verlenen aan de bewoners, maar ook voorkomen dat de gevel vol schotels wordt gehangen.

Canal Digitaal komt dit najaar met een nieuwtje waarmee het de kabelmaatschappijen te snel af is: pay per view, ofwel de videotheek aan huis. Volgens directeur Patrick Tillieux zal een film rond 7,50 gulden gaan kosten, evenveel als in de videotheek.

De kabelmaatschappijen krijgen daarnaast nog meer te duchten. Zes woningbouwverenigingen in de Randstad hebben plannen om 175 duizend woningen in de steden te voorzien van glasvezelkabel. Via dat netwerk kan niet alleen supersnel worden geïnternet, maar kunnen ook tv-programma's worden verspreid. Het project wordt vandaag gepresenteerd.

Dit najaar begint bovendien het consortium Digitenne met uitzendingen van digitale tv door de ether.

Een simpele potloodantenne is dan al genoeg om de signalen te ontvangen.

De kabelmaatschappijen, die miljarden betaalden voor de gemeentelijke kabelnetten, blijken plotseling hevige concurrentie te krijgen.

Meer over