Nieuws

Steeds meer landen in Midden-Oosten knijpen migrantenvluchten naar Belarus af

Onder druk van de EU knijpen steeds meer landen in het Midden-Oosten de vluchten met migranten naar Belarus af. Het Kremlin heeft intussen aangeboden te bemiddelen tussen Belarus en de Europese Unie in de migrantencrisis langs de grens met Polen.

Bert Lanting
Migranten op de Pools-Belarussische grens. Ze zijn vanuit diverse landen in het Midden-Oosten naar Minsk gevlogen. Met een diplomatiek offensief is de EU er nu in geslaagd de vluchten af te knijpen. Beeld Reuters
Migranten op de Pools-Belarussische grens. Ze zijn vanuit diverse landen in het Midden-Oosten naar Minsk gevlogen. Met een diplomatiek offensief is de EU er nu in geslaagd de vluchten af te knijpen.Beeld Reuters

De Verenigde Arabische Emiraten was maandag het laatste land dat de migrantenroute via zijn grondgebied afsloot. Turkije liet vorige week al weten dat het geen passagiers uit Irak, Syrië, Afghanistan en Jemen meer toelaat op vluchten naar Belarus. Ook Iraqi Airlines schrapte zijn vluchten op Minsk.

Ursula van der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, waarschuwde maandag dat luchtvaartmaatschappijen die meedoen aan het overvliegen van migranten naar Belarus op sancties kunnen rekenen. Daarbij zou het kunnen gaan om een verbod het Europese luchtruim binnen te vliegen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken overleggen vandaag over mogelijke sancties.

Kremlin

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov liet maandag weten dat Rusland begonnen is met het bemiddelen tussen de EU en Belarus om een oplossing te vinden voor de migrantencrisis. De EU-landen beschuldigen het regime van de Belarussische president Loekasjenko ervan dat het onrust in de EU probeert te zaaien door migranten over te vliegen uit het Midden-Oosten en hen dan naar de grens met Polen te sturen. Het resultaat is dat nu duizenden mensen vastzitten in het niemandsland langs de Poolse grens.

Als reactie op dit ‘hybride offensief’ tegen de EU heeft Brussel extra sancties aangekondigd tegen Belarus, waarna Loekasjenko dreigde met het verminderen van de doorvoer van Russisch gas naar de EU-landen. Het lijkt erop dat hij daarmee te ver gaat voor het Kremlin. Volgens de Russische president Poetin zou Belarus daarmee de betrekkingen met Moskou, zijn belangrijkste bondgenoot, in gevaar brengen.

Poetins woordvoerder verzekerde tegelijk dat Rusland geen plannen heeft zijn gas via andere routes, zoals de omstreden Nord Stream-2 pijpleiding, naar Europa te pompen.

Druk

Het is de vraag hoeveel druk Moskou bereid is op Loekasjenko te zetten. Krelin-woordvoerder Peskov legde er maandag de nadruk op dat het geen pas geeft Belarus alle schuld te geven van de crisis. Volgens hem heeft ook de EU boter op het hoofd, doordat het wel de mond vol heeft van 'humanitaire waarden’, maar het tegelijkertijd de grenzen potdicht houdt.

Belarus ontkende maandag nog eens dat het de migrantencrisis opzettelijk heeft veroorzaakt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde die beschuldigingen ‘absurd’. President Loekasjenko beweerde tegenover het staatspersbureau Belta dat zijn regering de migranten probeert over te halen terug te keren naar hun eigen land, maar dat die dat weigeren. Hij verzekerde dat zijn land niet uit is op een conflict met de Europese Unie. Dat zou alleen maar ‘nadelig’ zijn voor Belarus.

Hij kwam wel met een andere ‘oplossing’ van de crisis bij de Poolse grens. Volgens hem zou Duitsland vliegtuigen moeten sturen om de migranten op te halen, als Polen weigert een ‘humanitaire corridor’ naar Berlijn te openen. Desnoods zou de Belarussische luchtvaartmaatschappij Belavia de migranten kunnen overvliegen, voegde hij er pesterig aan toe. Belavia mag geen vluchten meer op de EU-landen uitvoeren sinds het eerder dit jaar een Ryanair-toestel dwong in Minsk te landen om een Belarussische dissident van boord te halen.

Meer over