'Steeds meer klanten vragen naar ambachtelijk bier'

Maurice Maarssen (49) werkt in een café en is stadsimker

null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos

Wat voor werk doe je in het café? '

Ik stel onder meer de bierkaart samen. Die wisselt elke maand, want steeds meer klanten vragen naar ambachtelijk gebrouwen bier. Die brouwers kijken op een andere manier naar smaak. Ze richten zich niet op een groot publiek, maar doen gewoon lekker waar ze zin in hebben.'

Nog hobby's?

'Ik ben stadsimker. Ik wilde graag iets in de buitenlucht doen. Via vrienden die hun eigen moestuin onderhouden, kwam ik bij de bijen terecht. Bijen houden is een meditatieve sport, wist je dat? Je moet voorzichtig handelen. Snelle bewegingen worden als vijandig beschouwd.'

En je hebt gratis lekkere honing?

'Ik doe het niet voor het zoete goedje. Dat is voor de bijen. Mijn doel is om de dieren te bestuderen. Maar ik geef het toe; als ze meer dan genoeg hebben geproduceerd, neem ik wel een klein potje honing mee.'

Heb je een speciaal imkerpak?

'Rasechte imkers werken met blote handen, zonder uitrusting. Toch draag ik meestal een kap, want in de winter kunnen bijen sikkeneurig zijn. Dan neem ik liever voorzorgsmaatregelen.'

Als je op zondag niet in de tuin zit, dan:

'Lees ik lekker lui een boek.'

Lekkerste bier
'De Broomrider van brouwerij Butcher's Tears in Amsterdam-Zuid. Een donker biertje, beetje zoetig met een accent van dadels en noten. Daar stond ik echt van versteld.'

Haalt troost uit
'De tekstbundel Tao Te Ching, een taoïstische geschrift uit de 6de eeuw voor Christus, geschreven door de Chinese wijsgeer Lao Tse. Iedereen zou het moeten hebben.'

null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos
Meer over