Stedenfusie mogelijk van de baan nu VVD overweegt steun in te trekken

Het was een laatste poging, die gedoemd leek te mislukken . In een ultieme krachtsinspanning om Twentestad af te weren had de gemeenteraad van Hengelo woensdag de raadsvergadering verplaatst naar een zaaltje op het Binnenhof in Den Haag....

Hier, in het hol van de leeuw, wilde Hengelo nog een keer luidkeels zijn afkeer betuigen van Twentestad, de fusie tussen Enschede, Hengelo en Borne. En terwijl Hengelo vocht voor zijn laatste kans, groeide elders op het Binnenhof de twijfel over Twentestad. Maar daar hadden de deelnemers aan het symposium Gemeentelijke herindeling en democratie, dat aan de raadsvergadering vooraf ging, geen weet van. Op verzoek van Hengelo trad een handjevol geleerde heren op om de zinloosheid van de grootste stedenfusie ooit in Nederland aan te tonen.

C. de Cloe, directeur van Moret Ernst & Young, ex-senaatslid, ex-adviseur van de Regio Twente, betoogde dat Twentestad vooral een opzetje van de provincie Overijssel was om zich de stadsprovincie van het lijf te houden.

W. Derksen van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid veegde de vloer aan met de 'superoperatie'. 'Wat gaat dit wel niet kosten.' Bestuurskundige J. Thomassen hekelde het voornemen om tegen de zin van de Hengeloënaren in, hun stad samen te voegen met die van rivaal Enschede. 'Twente ligt toch al zo ver van Den Haag af.'

Opvallende aanwezige was VVD-Kamerlid H. Kamp, die de gemeentelijke herindeling niet in zijn portefeuille heeft, maar als geboren Hengeloër wel een fervent tegenstander is van Twentestad. Kamp zat driftig aantekeningen te maken waar VVD-fractiewoordvoerder E. Balemans schitterde door afwezigheid.

Dat klopt, zegt Balemans. Het verse VVD-Kamerlid zat namelijk ergens anders in het Binnenhof te vergaderen om de fractie achter Twentestad te krijgen. En dat is niet gelukt, meldt Balemans na afloop enigszins verrassend.

Binnen de VVD-fractie zijn de twijfels over het nut van de fusie hoog opgelaaid. Zo hoog dat VVD eerst wil weten hoe hard de afspraken met de coalitiepartners zijn. In het regeerakkoord staat dat de regering provinciale voorstellen 'in principe' overneemt.

'Wij willen uitzoeken hoe dat precies gelezen moet worden. Wat de politieke lading van deze zinsnede was', preciseert Balemans. Met andere woorden: begaat de VVD een politieke doodzonde door het regeerakkoord te breken als ze Twentestad laat vallen. Wat de doodsteek zou zijn voor het plan, want de oppositie is tegen.

Bij D66 hebben ze de vraag van de VVD al beantwoord. 'Dat ''in principe'' geeft ruimte om af te wijken', zegt woordvoerder Hoekema. Ook D66 twijfelt ernstig. Dat moet ook wel, want de partij maakt in het kabinet een halszaak van het referendum.

Dan is het weinig kies om een referendum in Hengelo, waarin 92 procent van de kiezers tegen Twentestad stemde, aan de laars te lappen. 'Het gebrek aan draagkracht weegt zwaar voor ons.' VVD en D66 bepalen dinsdag pas hun definitieve standpunt over Twentestad.

Meer over