Stedelijk sloot al contracten met sponsors

Het automerk Audi heeft al in juni een sponsorcontract getekend met het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ook ABN Amro heeft al 'een mondelinge partnership-afspraak' met het museum....

Van onze verslaggevers Rutger Pontzen Joost Ramaer

Rond de sponsorcontracten van het museum ontstond de laatste weken rumoer, toen bleek dat ABN Amro grote invloed binnen het Stedelijk heeft verworven. De bank is al 'partner' van het zelfstandige museum en wordt straks 'founder' van de stichting Fondsenwerving voor de renovatie en uitbreiding van het museumgebouw aan het Museumplein. Verder is banktopman Rijkman Groenink voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk.

Na de ophef over deze nauwe banden zegde de Amsterdamse wethouder van Cultuur Hannah Belliot alsnog inzage toe in de contracten die het museum met zijn sponsors zal sluiten. Maar de gemeenteraad floot haar terug, conform de eerder gemaakte afspraak tussen de gemeente, het Stedelijk en zijn beoogde sponsors dat de overeenkomsten geheim zouden blijven.

Volgens het weekblad Vrij Nederland is de toezegging teruggedraaid onder druk van Stedelijkdirecteur Gijs van Tuyl en de sponsors. 'Er is sprake geweest van één sponsor die overwoog zijn bijdrage voor de verbouwing van het museum terug te trekken', erkende Belliot tegenover het weekblad. Dat was ABN Amro, suggereert Vrij Nederland. Hierop weigerde de bank donderdag commentaar.

De stichting Fondsenwerving haalde vorig jaar ruim zeventien miljoen euro op bij bedrijven en particulieren. Oud-makelaar Cor van Zadelhoff is een van de voorzitters. De berichten over openbaarmaking van de contracten maakten 'bepaalde sponsors ongerust', zei hij donderdag. 'Onze afspraak met de sponsors is dat de contracten vertrouwelijk zijn. Als een partij die afspraak schendt, mogen de andere daar consequenties aan verbinden.'

Het Stedelijk, de gemeente en de sponsors verdedigen de geheimhouding met het argument dat de contracten voldoen aan de voorwaarden van de Stichting Code Cultuursponsoring. Deze stichting heeft de contracten echter evenmin mogen inzien. 'Als je niets te verbergen hebt, dan maak je het openbaar', zegt zij.

Meer over