Stedelijk in problemen door energieslurpende entree

Het Stedelijk Museum in Amsterdam dreigt in financiële problemen te komen als gevolg van de futuristische, badkuipvormige entree die aan het museum wordt gebouwd....

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Dit leidt vanaf 2010, wanneer het museum na een sluiting van zes jaar weer de deuren opent, direct tot problemen met de exploitatie. Dat blijkt uit gesprekken met direct betrokkenen bij de verbouwing van het toonaangevende moderne kunstmuseum.

Het Stedelijk Museum heeft extra geld voor huisvesting aangevraagd bij de Amsterdamse Kunstraad, boven op de jaarlijkse subsidie van 11,2 miljoen euro. De raad brengt vrijdag zijn adviezen naar buiten. Het Stedelijk krijgt waarschijnlijk geen ruimer budget.

Bij het bekend worden van de extra kosten van de nieuwbouw, in april 2007, heeft cultuurwethouder Carolien Gehrels het museum ‘uitdrukkelijk’ laten weten uit te gaan van ‘eerder vastgestelde financiële kaders’. Stedelijk-directeur Gijs van Tuyl zegt ‘in dialoog’ te zijn met de gemeente over de hogere huisvestingskosten, die onderbouwd worden door rapporten van een bouwtechnisch bureau.

De nieuwbouw van het Stedelijk zorgt al zeventien jaar voor problemen. Naar nu blijkt is ook de aanbesteding van de nieuwbouw niet vlekkeloos verlopen. Slechts één bouwbedrijf (Midreth uit Mijdrecht) wilde een prijsbieding doen. Dit bod zat 10 miljoen euro boven de begroting van het nieuwe Stedelijk Museum.

Nadat het bouwbedrijf was verteld dat het de enige gegadigde was, is er onderhandeld. Uiteindelijk kwam de prijs uit op 40 miljoen euro, 3 miljoen hoger dan begroot. Het Project Management Bureau (PMB) dat namens de gemeente Amsterdam de bouw van het nieuwe Stedelijk Museum begeleidt, was blij dat er in ieder geval één bouwer te vinden was.

De Amsterdamse gemeenteraad is tot tweemaal toe vertrouwelijk geïnformeerd over de moeizame aanbesteding, en ging uiteindelijk akkoord. De aanbesteding van het nieuwe Rijksmuseum, ook aan het Amsterdamse Museumplein, mislukte onlangs omdat het enige geïnteresseerde bouwbedrijf met een te hoge prijs kwam.

Meer over