Startpagina

De eerste nieuwssite van het hele internet is opgeheven. MSNBC, die oude perkamenten site, waar het nieuws over de maanlanding nog groot op werd gebracht, uit de tijd dat mensen het nog wel eens hadden over 'http'. De tijd dat er maar één nieuwssite was en niet 239.818.053 zoals nu. Nu typ je 'Giel Beelen' in en krijg je via 342 verschillende nieuwssites in exact dezelfde bewoordingen te horen dat Giel Beelen zijn vriendin Giulia ten huwelijk heeft gevraagd maar door de pure zenuwen helemaal was vergeten de ring te geven! En dat er toen kerkklokken begonnen te beieren! En dat dat haast 'een teken van God was' - waardoor je je, nieuwssite na nieuwssite spellend, steeds weer moet afvragen of Giel het nou echt een teken van God vond en de nieuwssites niet, of dat Giel het ook háást een teken van God vond en de aanhalingstekens gewoon op de verkeerde plek staan.

Ik kreeg last van internetnostalgie en toen moest ik denken aan Startpagina. Weet u nog, Startpagina? Dat was een pagina en die hadden de meeste mensen ingesteld als startpagina, omdat hij startpagina heette, en daarop stonden links naar alle andere websites van het internet. Dat waren er een stuk of honderd, dus die pasten op één pagina.

Ik stel me voor dat er mensen waren, in het oude internettijdperk, die 's ochtends achter hun immense, grijze desktopcomputer gingen zitten - in die tijd noemden mensen hun computer een desktopcomputer - en dan gingen ze naar Startpagina en stuk voor stuk op alle links klikken. Om te zien hoe de weersvoorspelling was, wat er in het nieuws was, of er nog iets was gebeurd op Marktplaats en wat hun daghoroscoop was. Maar niet te lang! Want dan kregen ze een muishand.

Dat soort mensen bestaat niet meer, denk ik nu. Dat was de oerinternetmens. Met zijn muishand.

Startpagina bestaat nog wel. Hij heeft nog steeds dezelfde duizelingwekkende opmaak, waar je heel intelligent of autistisch voor moet zijn om er enige coherentie of orde in te zien. En Startpagina doet mee met de moderne tijd. Startpagina twittert bijvoorbeeld. Niet zo fanatiek: soms houdt Startpagina gewoon vijf dagen zijn mond op Twitter, om dan ineens om de hoek te komen met: 'Costa Rica vrolijkste plek op aarde.' Startpagina twittert zoals een opa die van zijn kleinkinderen moet twitteren omdat dat beter is voor zijn sociale leven en omdat hij dan allemaal nieuwtjes te horen krijgt en omdat het gewoon ontzettend leuk is. Dus staart de opa de hele week vertwijfeld naar zijn Twitter-account, om dan te typen 'Costa Rica vrolijkste plek op aarde'.

Het is geruststellend dat Startpagina er nog is. En dat Startpagina zo twittert.

undefined

Meer over