Start en Vedior onderhandelden over samengaan

Start en Vedior hebben vorig jaar uitgebreid gesproken over een samengaan van de twee uitzendorganisaties. De gesprekken zijn gevoerd tussen de besturen en raden van commissarissen van Start en Vedior....

De twee uitzendbedrijven werken al samen in de joint venture met ASV Diensten, waarin ook Arbeidsvoorziening participeert. Die samenwerking voedde al langer de veronderstelling dat Start en Vedior vroeg of laat zouden samengaan. 'Dat was de dubbele agenda', aldus een betrokkene.

Start zit tussen tafellaken en servet. De organisatie werd in 1996 omgevormd van een stichting naar een besloten vennootschap. De aandelen van Start worden sindsdien beheerd in een nieuwe stichting, die maximaal 49 procent van de aandelen mag verkopen of naar de beurs mag brengen. 'Op zich kan Start nog jarenlang zelfstandig doorbatavieren, maar wij zouden er nog een procent of tien marktaandeel bij moeten hebben om niet voortdurend klem te zitten tussen de stoet van dwergen en het grote Randstad', zegt een betrokkene.

Voor Vedior was het samengaan zo mogelijk nog belangrijker. 'Vedior heeft meer achterstand in te halen dan Start', oordeelt een ingewijde. Met Start zou het in 1997 van Vendex afgesplitste bedrijf een marktaandeel hebben van zo'n 30 procent en eindelijk een vuist kunnen maken tegen marktleider Randstad, dat ruim 40 procent van de markt in handen heeft.

Enkele weken nadat de gesprekken over samengaan werden beeindigd, ging algemeen directeur S. Attema met ziekteverlof. Eerder deze week werd duidelijk dat Attema vanwege een conflict met de raad van commissarissen het veld moest ruimen. Ook G. Vink, directeur algemene en sociale zaken, onderhandelt met het Goudse uitzendconcern over een afvloeiingsregeling. Hij zit sinds januari thuis.

Bij Start bestond al langer onenigheid over de vraag of het concern zelfstandig moest doorgaan of beter kon kiezen voor een strategische alliantie in de vorm van een fusie, overname of beursgang. Een aantal direct betrokkenen vond dat het daarvoor nog te vroeg was, omdat de nieuwe structuur nog onvoldoende op poten zou staan. In januari 1998 stuurde de raad van commissarissen ook al statutair directeur Beringen naar huis. Beringen vond het te vroeg voor een alliantie met een andere partij.

Ook bij ASV Diensten lopen de zaken bepaald niet op rolletjes. Volgens betrokkenen zijn de verhoudingen tussen Start en Vedior bekoeld na het vastlopen van de gesprekken over samengaan. Partner Arbeidsvoorziening stelt zich terughoudender op nu in Den Haag wordt gesproken over een mogelijke privatisering van de arbeidsbureaus.

ASV-directeur J. van der Stam zit met ziekteverlof thuis. 'Er is genoeg materiaal voor een soap-serie in acht delen', aldus Van der Stam, die verder niet op de zaak wil ingaan.

Vedior en Start konden vrijdag geen commentaar geven.

Meer over