Nieuws

Stappenplan kabinet: groeiende immuniteit biedt uitzicht op versoepelingen eind april

Voor het eerst in maanden denkt het demissionaire kabinet aan serieuze versoepelingen van de coronaregels. Nu de immuniteit voor het virus in de samenleving langzaam maar zeker toeneemt, kunnen per 21 april mogelijk eerst de terrassen, de winkels en het hoger onderwijs gedeeltelijk open en verdwijnt de avondklok. Ook de bezoekregeling thuis wordt dan waarschijnlijk iets versoepeld.

Een horeca-ondernemer in Den Bosch bouwt elke dag zijn terras op, ook al mag er geen gebruik van worden gemaakt door zijn klanten. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een horeca-ondernemer in Den Bosch bouwt elke dag zijn terras op, ook al mag er geen gebruik van worden gemaakt door zijn klanten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Nadat minister De Jonge van Volksgezondheid vorige maand al had gezinspeeld op versoepelingen, gingen die weer van de baan omdat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen bleef stijgen. ‘Nog even volhouden’, luidde het motto bij de vorige persconferentie van De Jonge en premier Rutte. Hoewel het aantal besmettingen nog niet significant daalt en het aantal ziekenhuisopnamen dagelijks stijgt, werkt het kabinet nu toch aan een concreet stappenplan voor de komende maanden.

Dat bevestigen ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. Zo’n concreet plan is mogelijk omdat in het kabinet langzaam maar zeker de hoop en de verwachting ontstaat dat het ‘kantelpunt’ in de coronacrisis in zicht komt. Hoewel de betrokken ministers niet de indruk hebben dat heel Nederland zich nog erg fanatiek aan de coronaregels houdt, is de derde golf minder hoog geworden dan gevreesd.

Dat is waarschijnlijk een gevolg van de stijgende groepsimmuniteit: ruim een jaar na het begin van de crisis heeft een groot aantal mensen de ziekte inmiddels doorgemaakt of is gevaccineerd. Zodoende zijn naar schatting zo'n 6 miljoen mensen inmiddels niet of minder vatbaar voor het virus. De verwachting is dat de toenemende vaccinatiegraad in combinatie met warmer weer al deze maand genoeg ruimte gaat bieden voor versoepelingen. De ziekenhuisbezetting blijft daarbij nog wel even een onzekere factor. De Jonge benadrukte woensdag dat het kabinet 'geen onvoorzichtige dingen’ zal doen.

Conceptplan

Dinsdag is een eerste concept-openingsplan besproken in de ministeriële commissie coronabestrijding en in het veiligheidsberaad van de burgemeesters, zo bevestigen bronnen rond die overleggen. Eind deze week volgt een beoordeling van het plan door het Outbreak Management Team (OMT). Volgens het stappenplan zijn de horeca-terrassen, het hoger onderwijs en de winkels per 21 april als eerste aan de beurt. De opening van de terrassen staat ook hoog op de verlanglijst van de burgemeesters. Die vragen zich af of het niet verstandiger is mensen gereguleerd toe te laten in de horeca dan op de bonnefooi in de stadsparken waar het de afgelopen weken soms al erg druk werd.

In alle sectoren blijven net als in de zomer van 2020 dan nog wel beperkende voorwaarden gelden: de afstandsregels zijn voorlopig onverminderd van kracht. De avondklok, waarvan premier Rutte altijd zei dat die bovenaan het afschaallijstje stond, maar die toch steeds werd verlengd, kan mogelijk worden ingetrokken. In het hoger onderwijs kan wellicht tot de zomer toch nog enkele maanden fysiek onderwijs worden gegeven. Studenten moeten dan wel getest worden voordat zij de collegezalen in mogen.

Na de eerste ronde van 21 april gaat het openingsplan steeds in stappen van enkele weken verder richting een zomer met veel minder of geen coronaregels. Bronnen op het Binnenhof benadrukken dat alles alleen nog maar met potlood is ingetekend. In de loop van het weekend en begin volgende week wordt het overleg in het kabinet, in het OMT en met de burgemeesters voortgezet. Dinsdag volgt dan een nieuwe persconferentie waarop het stappenplan het licht moet zien.

Meer over