Stapel en Dautzenberg alweer weg bij Fontys Hogeschool

Diederik Stapel en schrijver A. H. J. Dautzenberg werken niet langer als docent aan de Fontys Hogeschool. Dautzenberg moet van het schoolbestuur vertrekken, Stapel volgt hem uit solidariteit.

Redactie
Dautzenberg en Stapel in september bij de presentatie van De Fictiefabriek in De Balie te Amsterdam. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Dautzenberg en Stapel in september bij de presentatie van De Fictiefabriek in De Balie te Amsterdam.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dautzenberg werkte sinds 1 september onder meer als scriptiebegeleider bij Fontys. Vorige week werd bekend dat Stapel sociale psychologie doceerde aan de opleiding Creative Industries in Tilburg, drie jaar nadat zijn grootschalige wetenschapsfraude publiek werd. Dautzenberg en Stapel geven samen voorstellingen en schreven het boek De Fictiefabriek.

Volgens Stapel is Dautzenberg ontslagen omdat hij 'te controversieel' is, zo zei hij tegen NRC Handelsblad. 'Het college van bestuur wist niet van de aanstelling van Dautzenberg en heeft deze direct beëindigd toen het daarvan hoorde', zegt een woordvoerder van Fontys tegen de krant. Dautzenberg verwierf bekendheid met fictieve interviews en als verdediger van het recht van bestaan van pedofielenvereniging Martijn.

Vorige week bleek dat wetenschapsorganisatie KNAW een optreden van Stapel en Dautzenberg op een wetenschapsfestival in Amsterdam heeft tegengehouden. Als sponsor van het Discovery Festival wilde de KNAW Stapel geen podium bieden.

Meer over