Stalin in color, Eurovisie Songfestival en Andere Tijden

Iedere dag zet de Volkskrant de beste kijktips voor u op een rij.

Trijntje Oosterhuis tijdens een repetitie in Wenen. Beeld getty
Trijntje Oosterhuis tijdens een repetitie in Wenen.Beeld getty

Stalin in color
CANVAS, 20.40 uur

Een met ingekleurde, soms niet eerder vertoonde archiefbeelden gemaakte documentaire over de opkomst van Sovjetdictator Jozef Stalin. De film begint met de begrafenis van Lenin in 1924. Stalin is een van de kistdragers en zal zich spoedig roeren als algemeen secretaris van de communistische partij.

Eurovisie Songfestival
NPO 1, 21.00 uur

De eerste halve finale, met na Moldavië, Armenië en België als vierde op het podium Trijntje Oosterhuis, met het door Anouk geschreven lied Walk Along ('why-aiaiai!'). Na de tweede halve finale van donderdag wordt bekendgemaakt welke landen er zaterdag mee mogen doen op het eindfeest.

Andere Tijden
NPO 2, 21.25 uur

Terugblik op de zomer van 1997, toen Arthur Docters van Leeuwen, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, klaar was voor de aanhouding en vervolging van de van drugshandel verdachte Desi Bouterse. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zag echter praktische en diplomatieke bezwaren en liet hem glippen.

Spuiten en Slikken
NPO 3, 22.00 uur

Verslaggever Gwen van Poorten neemt voor het eerst ketamine, in het uitgaansleven beter bekend als Special K. Bedoeld als verdovingsmiddel kun je bij een hoge dosis het gevoel krijgen uit je lichaam te treden. In de studio ontvangen Tim Hofman en Geraldine Kemper onder anderen een erotisch model van 160 kilo.

Going clear: Scientology
NPO 2, 23.00 uur

Documentaire over de Scientology Church. Maker Alex Gibney, die eerder onderwerpen als de Enron-fraude en martelgevangenis Abu Ghraib tackelde, spreekt met (ontsnapte) oud-leden en gaat op zoek naar het geheim van het hermetisch afgesloten, door sciencefiction geïnspireerde genootschap. Zie ook pag V2.

Later live
BBC 2, 23.00 uur

Simply Red bestaat dertig jaar en viert dat met Big Love, hun eerste album sinds Stay uit 2007. Bij Jools Holland spelen ze een van de nieuwe nummers. Daarnaast is er muziek van drum-'n-basskwartet Rudimental, singer-songwriter Joan Armatrading, soulzanger Leon Bridges en muzikant Ezra Furman.

Meer over