Stalin-film uit Russische theaters gehaald na klachten dat 'verachtelijke' film geschiedenis ridiculiseert

De Russische première van de film The Death of Stalin is dinsdag afgelast na een voorvertoning. Het ministerie van Cultuur trok de licentie van de satirische film in, meldt persbureau TASS. De officiële première van de film in Russische theaters stond voor donderdag gepland. Het ministerie had klachten gekregen dat de film de Russische geschiedenis belachelijk zou maken.

Rob Vreeken
Een vrouw in Moskou kijkt naar het filmposter van The Death of Stalin. Beeld reuters
Een vrouw in Moskou kijkt naar het filmposter van The Death of Stalin.Beeld reuters

'Dit is een kwaadaardige en totaal ongepaste 'komedie', die de herinnering besmeurt aan ons volk, dat de nazi's versloeg', aldus een brief van een groep personen uit de culturele wereld aan het ministerie. De communistische parlementariër Elena Drapeko noemde de film een 'provocatie, een poging aan te tonen dat ons land verschrikkelijk is, onze bevolking bestaat uit idioten, onze leiders gekken zijn'.

De film van de Schotse regisseur Armando Iannucci, met onder anderen Steve Buscemi, Jeffrey Tambor en oud-Bondgirl Olga Kurylenko, speelt zich af in de dagen na de dood van dictator Jozef Stalin in 1953. Binnen het Kremlin ontstaat een machtsstrijd, waarbij een kernteam van ministers probeert de macht over de Sovjet-Unie te krijgen.

Leider van het land

'Het is een verachtelijke film', zei Nadezjda Umanova van het Russisch Genootschap voor Militaire Geschiedenis tegen persbureau Reuters. 'Een saaie, achterbakse, weerzinwekkende film.' Het genootschap valt onder het ministerie van Cultuur.

Volgens opiniepeilingen geniet Stalin in Rusland nog altijd grote populariteit. Hij wordt gezien als de leider die het land in de Tweede Wereldoorlog de overwinning bracht.

President Vladimir Poetin neemt een genuanceerd standpunt in over de historische rol van de vroegere secretaris-generaal. Hij veroordeelt de massale vervolgingen onder Stalin, maar spreekt lovend over wat de Sovjet-Unie onder diens leiding heeft bereikt. In schoolboeken uit de laatste jaren staat de dictator voornamelijk in een gunstig daglicht.

De film The Death of Stalin is op zaterdag 3 februari de slotfilm van IFFR 2018. Inspiratie nodig voor het IFFR? Onze filmredactie koos alvast de beste films.

Meer over