Stakingen in vervoer steden op komst

Volgende week woensdag wordt hoogst waarschijnlijk gestaakt bij de openbaarvervoerbedrijven van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dat gebeurt zoals nu de bedoeling is buiten de spits....

De stakingen lijken onvermijdelijk, omdat de vakbonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV geen ultimatum aan de werkgevers hebben gesteld, maar aan het kabinet. De vakbonden eisen dat de aanbesteding in het openbaar vervoer met twee jaar wordt uitgesteld. Voldoet de regering daar niet aan voor 14 november, dan volgen woensdag 15 november acties, aldus de vakbond.

Dat het kabinet Balkenende op de eisen ingaat, lijkt uitgesloten. Zowel de regering, als de Tweede Kamer hebben zich meerdere malen uitgesproken voor marktwerking in het vervoer.

De vakbonden willen een ander systeem van aanbestedingen, dat moet leiden tot reizigersgroei en kwalitatief hoogwaardig vervoer. Connexxion, het grootste streekvervoerbedrijf van Nederland, vindt de eisen ridicuul.

Het personeel heeft niets te verzen van de marktwerking, aldus Connexxion. Bij iedere concessiewisseling moet de nieuwe vervoerder alle chauffeurs van de vorige vervoerder overnemen. ‘Ik geloof niet dat er sinds de marktwerking chauffeurs ontslagen zijn’, zegt woordvoerder Herman Opmeer van Connexxion. ‘Integendeel in Friesland hebben we alle chauffeurs van Arriva overgenomen en adverteren we nog voor honderd man extra.’ Ook wijst hij er op dat het streekvervoer door de marktwerking een stuk goedkoper is geworden en de gemiddelde gebruiksduur van de bussen is gehalveerd. Verder is het comfort verbeterd, net als de informatievoorziening.

Reizigersvereniging Rover is tegen de staking. ‘Die slaat nergens op’, zegt Rikus Spithorst. ‘De bonden zijn te laat. De Kamer heeft al lang ingestemd met concurrentie.’

Meer over