Staking personeel ambulance van de baan

Medewerkers van ambulancebedrijf Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA) leggen donderdagavond niet het werk neer. Dat hebben ze besloten na overleg met burgemeester Job Cohen van Amsterdam, aldus een woordvoerder.

Burgemeester Cohen liet na het overleg weten dat hij het personeel heeft toegezegd onder meer te gaan kijken wat er precies met aangiftes van dit soort misdrijven gebeurt. Hij wil bijvoorbeeld weten wat voor straffen daders krijgen.

Ook gaat Cohen de rechterlijke macht oproepen de mogelijkheden om anoniem aangifte te doen te verruimen. Dat kan nu al, maar vaak moet een slachtoffer toch nog voor de rechter-commissaris verschijnen en worden zijn naam en adres dan bekend. De burgemeester wil dat dat niet meer hoeft.

Cohen wees erop dat er ook al afspraken bestaan die geweld tegen hulpverleners moeten tegengaan. Zo moet de politie bijstand verlenen als die nodig is. Bovendien eist justitie dubbele straffen bij dit soort overtredingen.

Steekpartij
De werknemers van de hoofdvestiging in Amsterdam legden woensdagavond nog vier uur lang het werk neer om zich te beraden op stappen na het zoveelste geweldsincident tegen ambulancepersoneel. Het ging om zestien personeelsleden, de helft van het ambulancepersoneel dat in de avonduren in Amsterdam beschikbaar is.

Na een steekpartij in Amsterdam-West die tegen zes uur plaatsvond, wilden omstanders van het 15-jarige zwaargewonde slachtoffer de naam van de dader weten. Vijf tot zes personen kwamen daarbij zo dichtbij, dat de hulpverleners hun werk niet meer konden doen. Van fysiek geweld was geen sprake, aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens ziekenvervoerder VZA bedreigden de omstanders de ambulancemedewerkers ook met de dood. Ze zouden hebben gezegd hen wat aan te zullen doen als de gewonde het niet zou overleven.

Escalatie
In korte tijd escaleerde de boel en begonnen omstanders de ziekenverzorgers lastig te vallen. De agenten hebben toen meteen versterking opgeroepen, die enkele minuten later ter plekke was. ‘Het heeft zich in hooguit vier of vijf minuten voorgedaan. Je moet je afvragen of je daar altijd op kunt inspelen’, zei de woordvoerder.

Later hield de politie een van de omstanders, een 18-jarige man, in de nabijgelegen Cornelis Outshoornstraat aan wegens vernieling. Volgens de woordvoerder moet nog blijken of het mogelijk is hem te vervolgen wegens bedreiging. De politie weet wie de vermeende dader van de steekpartij is, maar heeft hem nog niet aangehouden.

Marokkanen
De burgemeester noemde dat incident ‘een absolute schande’. ‘Overheidspersoneel is er om iedereen te helpen. Dit gaat alle perken te buiten. Je blijft van het personeel af.’

De burgemeester zei dat veel van de daders van dit soort incidenten ‘Marokkaanse medeburgers’ zijn. ‘Ik constateer dit als een feit. Een deel van dit probleem moet worden opgelost samen met de Marokkaanse gemeenschap. We moeten hierover praten, want dit kan zo niet.’

Volgens hem was de bijeenkomst met het ambulancepersoneel erg emotioneel. ‘En dat snap ik ook. Toen ik het gisteravond hoorde, trok het ook in al mijn vezels.’

Tevreden
‘Er is geen bom ontploft, maar er tikt er wel een. Dat tikken is nu tot staan gebracht’, zo reageerde een woordvoerder van VZA namens de werknemers.

‘Het personeel is blij dat het openbaar bestuur zo snel heeft gereageerd. Ze voelen zich gehoord en begrepen’, vertelde de zegsman. Hij zei dat medewerkers onder meer tevreden zijn dat Cohen gaat onderzoeken wat er met hun aangiftes gebeurt. Zij willen namelijk niet dat daders weer snel op straat staan of dat hun zaak wordt geseponeerd.

Meer over