Staking openbaar vervoer New York voorbij

De werkonderbreking in het openbaar vervoer van New York is na drie dagen voorbij. Het bestuur van de grootste bij de staking betrokken vakbond, de Transit Workers Union (TWU), heeft er donderdag mee ingestemd de staking per onmiddellijk te beëindigen...

Bemiddelaars in het conflict tussen de TWU en de gemeente bereikten eerder op de dag een akkoord over hervatting van de dienstverlening terwijl verder wordt onderhandeld over betere arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Het TWU-bestuur heeft daar in grote meerderheid mee ingestemd.

Het besluit om de stakingsacties te beëindigen komt na een verbod van een rechter in New York. De wet in de staat New York staat medewerkers van openbare diensten niet toe te staken.

De rechter dreigde de vervoersbond een boete van 1 miljoen dollar op te leggen voor elke stakingsdag. De gemeente had bovendien gedreigd de gebruikelijke boete voor stakers te verhogen voor elke dag dat ze niet zouden komen opdagen.

De staking brak dinsdag uit nadat onderhandelingen over lonen en de pensioengerechtigde leeftijd niets hadden opgeleverd. De bonden eisten 24 procent meer salaris.

Een volledige verkeerschaos door de staking bleef uit omdat het stadsbestuur maatregelen had genomen om het autogebruik te beperken. Dagelijks maken ruim zeven miljoen reizigers gebruik van het openbaar vervoer in New York. Volgens de autoriteiten kostte de staking de stad dagelijks 400 miljoen dollar.

In de loop van donderdag zullen bussen en metrotreinen weer gaan rijden. Het zal waarschijnlijk nog een aantal uren duren voordat de dienstregeling weer normaal verloopt.

Meer over