Staking in Swaziland van koning Mswati III

In Swaziland hebben de vakbonden voor deze week een algemene staking afgekondigd. De bonden zeggen te protesteren tegen de slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen in het kleine, zuidelijk Afrikaanse land. Oppositionele politici steunen de actie, die daarmee vooral gericht lijkt tegen het bewind van koning Mswati III, Afrika's laatste absolute monarch.

KEES BROERE

NAIROBI - Pogingen van de regering, geleid door premier Barnabas Sibusiso Dlamini, om de stakingen te verbieden, hebben voorlopig geen resultaat gehad. De vakbonden zeggen de komende dagen de straat op te gaan in verschillende steden van Swaziland, een land van zo'n 1,2 miljoen inwoners. Eerdere protesten, in april dit jaar, liepen uit op veldslagen met de politie.

Het land van koning Mswati en zijn dertien vrouwen verkeert al enige tijd in een financiële crisis. Onlangs besloot het machtige buurland Zuid-Afrika tot een lening van bijna 300 miljoen euro. Voorwaarde is dat het bewind in Swaziland bereid is een 'open dialoog' aan te gaan met andersdenkenden.

Daarvan is vooralsnog geen sprake. Swaziland kent wel een parlement, maar verbiedt politieke partijen. Het land heeft een grondwet, maar de macht is vrijwel geheel in handen van de koning. De huidige monarch is sinds 1986 aan de macht. Behalve zijn voorliefde voor veel vrouwen staat hij bekend om zijn luxueuze levenstijl, in een land waar bijna tweederde van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

'De arbeiders zijn zeer ontevreden over de situatie in Swaziland', zegt Vincent Dlamini, de secretaris-generaal van 's lands vakcentrale. 'We hebben een economie die is ingestort door politiek wanbeleid en een hoog niveau van corruptie.' Volgens Dlamini zullen werknemers uit verschillende sectoren van de economie aan de stakingen deelnemen.

Politieke activisten in Swaziland hebben de actie 'Wereldwijde actieweek voor Swaziland' gedoopt. Daarmee sluiten zij aan bij eerdere sociaal-economische protesten die dit jaar zijn gehouden in andere landen van Sub-Sahara-Afrika, zoals Malawi, Burkina Faso en Oeganda. De 'Arabische lente' in Noord-Afrika geldt hierbij vaak als voorbeeld.

Ook in Swaziland zijn de dissidenten vooral uit op meer zeggenschap voor de burgers. Vakbondsleider Dlamini: 'Het fundamentele probleem van Swaziland is democratie' - althans, het volledige gebrek hieraan.'

Musa Hlope is een vroegere zakenman, die een coalitie van burgerorganisaties leidt. 'We hebben het hier over 38 jaar van leven onder een boosaardige noodtoestand', zegt hij. 'Die heeft een generatie voortgebracht die geen democratie kent en is opgegroeid in een omgeving waarin niemand vrij kan spreken.'

Aanhangers van de regering noemen de actie van de vakbonden 'onvaderlandslievend' en onwettelijk.

Cosatu, de vakbondsfederatie in Zuid-Afrika, zegt de actie in Swaziland te steunen.

Cosatu is een van de steunpilaren onder de regering van president Jacob Zuma. Door de steun geeft Cosatu ook een belangrijk signaal aan het Zuid-Afrikaanse bewind, dat als geen ander in de regio in staat is invloed uit te oefenen op de politiek in Swaziland.

undefined

Meer over