Stage in het buitenland wordt ook populairder bij mbo'ers

Waren het voorheen vooral hbo- en wo-studenten die voor hun stage de grens over gingen, nu loopt ook een groeiend aantal mbo'ers stage in het buitenland.

Julia Cornelissen
null Beeld anp
Beeld anp

'Je denkt misschien niet meteen aan verre landen bij een ict-studie, maar een buitenlandse stage kan dus wel', zegt Wahid Zeldenrust (20) uit Almere. Op zijn 19de vertrok hij voor vijf maanden naar Belfast voor een stage op de ict-afdeling van een college. Hij zat toen in het tweede jaar van zijn driejarige opleiding tot ict-beheerder in Zwolle.

Van de mbo'ers die in 2015 afstudeerden deed 7 procent werkervaring in het buitenland op tijdens de studie, werd vorige week gemeld door Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. Twee jaar eerder was dat 5,7 procent. Volgens Nuffic wordt buitenlandervaring ook voor mbo'ers steeds belangrijker, omdat de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt.

Reisbranche

Vooral mbo-studenten die opleidingen volgen in de sectoren voedsel en groen (onder andere landbouw) en gastvrijheid (horeca, toerisme) gaan de grens over. De meeste mbo'ers die in andere Europese landen stage lopen doen dat in de reisbranche, blijkt uit de gegevens van Nuffic.

'Daarnaast zijn er veel buitenlandse mbo-stages in de land- en tuinbouw, de bloementeelt en de veeteelt', zegt Anne Lutgerink van Nuffic. 'Dat heeft te maken met de sterke banden tussen de agrarische sector in Nederland en landbouwbedrijven in bijvoorbeeld Denemarken en Duitsland', vult Harm Holleman van onderwijsinstelling Aeres aan. 'In die twee landen lijkt de bedrijfsvoering op de Nederlandse, waardoor studenten het vak graag daar leren.' Ook Frankrijk en Canada zijn populaire stagelanden voor landbouwstudenten, omdat veel Nederlandse boeren in het verleden naar die landen geëmigreerd zijn. 'Op die bedrijven zijn Nederlandse stagiairs welkom', aldus Holleman.

Ict-student Zeldenrust pleit voor betere studievoorlichting, zodat ook studenten in andere bedrijfstakken sneller voor een buitenlandse stage kiezen. 'Het is logisch dat studenten aan de hotelschool over stagemogelijkheden in het buitenland horen', zegt Zeldenrust. Voor een student informatietechnologie zoals hij ligt een buitenlandse stage minder voor de hand, zulke studenten moeten echt op de mogelijkheid gewezen worden. Zeldenrust hoorde van zijn klassenmentor dat hij voor een stage naar het buitenland kon. 'Maar er wordt niet vaak over gesproken. Ik had geluk dat mijn docent dat toevallig wel deed.'

De meeste mbo'ers die voor een stage of studie de grens over gaan, blijven in Europa. Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de populairste bestemmingen. In het hoger onderwijs (hbo en universiteit) kiezen de meeste studenten juist voor een land buiten Europa om stage te lopen of te studeren.

Wahid Zeldenrust Beeld Simon Lenskens
Wahid ZeldenrustBeeld Simon Lenskens

Losser met deadlines

Iris Meinesz (23) studeerde Bouwkunde, Vormgeving en Architectuur op het mbo. Twee jaar geleden ging ze vijf maanden naar Castellón de la Plana in Spanje, waar ze stage liep bij een architectenbureau. 'Een heel belangrijke ervaring omdat ik later bij een internationaal bedrijf wil werken', zegt Meinesz. 'In Spanje werken ze totaal anders. Ze gaan bijvoorbeeld veel losser om met deadlines. Die kennis heb ik nu alvast.' Holleman herkent dit, 'dat is voor veel van onze studenten het belangrijkste. Ze leren de werkwijze in andere landen kennen.' Ook Zeldenrust ervaart dat zo: 'de drempel om werk te zoeken in het buitenland is lager geworden voor mij. Ik weet nu wat me dan te wachten staat.'

In het hoger onderwijs gaat een veel groter deel van de studenten naar het buitenland - ongeveer een kwart. Deels komt dit doordat deze studenten ouder zijn. Veel buitenlandse bedrijven accepteren stagiairs uit andere landen pas als ze minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast merkte Meinesz dat veel van haar studiegenoten vakgericht zijn en minder tijd hebben voor een buitenlandstage dan iemand op de universiteit. 'Maar ook de mbo-arbeidsmarkt vraagt steeds meer om internationale ervaring bij afgestudeerden', aldus Lutgerink.

Zeldenrust zou het iedereen aanraden. 'Om op een jonge leeftijd volwassen te worden, om te leren over de wereld. Het is echt goed voor je.'

Iris Meinesz Beeld Simon Lenskens
Iris MeineszBeeld Simon Lenskens
Meer over