Stadsverbod voor moeder die dochter wilde doden

Een vrouw uit Enschede, die gisteren haar tbs-behandeling heeft afgesloten, mag niet in haar woonplaats komen. Dat verbod geldt totdat haar nu 15-jarige dochter meerderjarig is. Dat heeft de voorzieningenrechter in Assen besloten. De dochter is doodsbang dat haar moeder haar alsnog wil vermoorden.

null Beeld Street View
Beeld Street View

De vrouw probeerde in 2009 zichzelf, haar zoon en dochter van het leven te beroven met een cocktail van drank en pillen. Het drietal overleefde de poging, maar de zoon pleegde 2 jaar later zelfmoord. Zijn moeder zat toen al in een tbs-kliniek. Intussen was gebleken dat zij haar kinderen had geterroriseerd.

Kort geding
De dochter en haar vader spanden maandag een kort geding aan om te voorkomen dat de moeder weer naar Enschede zou komen. De advocaat van de moeder liet maandag weten dat de vrouw wel wilde instemmen met een gebieds- en contactverbod, maar de vrijheid wilde hebben om haar ouders op te zoeken, die ook in Enschede wonen. Dat heeft de rechter nu voor ruim 2 jaar verboden.

De zaak heeft veel stof doen opwaaien. Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede deed eerder een beroep op de moeder om weg te blijven. Een actiegroep zamelde 13.000 handtekeningen in tegen haar komst en bracht die naar het ministerie van Justitie.

Uitzondering
In het vonnis is opgenomen dat de advocaten van beide partijen zullen overleggen als zich iets bijzonders in het leven van de ouders voordoet, zoals ernstige ziekte of overlijden. De vader is bereid om dan afspraken te maken over een uitzondering.

Meer over