Stabiele AEX van meer dan 400 punten zit er niet in

AEX

Net als de andere Europese beurzen sloot Amsterdam vrijdag in mineur. De AEX dook onder de 400 punten, waarmee de koers terug was op het niveau van drie weken geleden, 7 maart en 11 februari. Een stabiele stijging zit er kennelijk niet in. Zoals meestal reageerden de beleggers vooral op nieuws van over de oceaan. Ze deden hun aandelen massaal van de hand na een verkoopgolf op Wall Street en de negatieve stemming in Azië. Alle 25 fondsen in de AEX sloten met verliezen.

Chipmaker

ASML ging in navolging van de negatieve stemming in de Amerikaanse technologiesector omlaag en leverde met een min van 3,5 procent het meeste in. KPN daalde 2 procent. Volgens persbureau Bloomberg heeft Brussel de deadline voor het onderzoek naar de verkoop van KPN-dochter E-Plus aan Telefónica Deutschland opgeschoven tot 23 juni 2014. In de Midkap boekten Vopak en TKH Holding bescheiden winsten. Imtech stond opnieuw onderaan met een koersverlies van 5,1 procent.

Wall Street

Voor het begin van de handel in New York werd bekend dat de producentenprijzen in de Verenigde Staten in maart fors zijn gestegen ten opzichte van de maand daarvoor. Kort daarna kwam een eveneens meevallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Desondanks bleven de graadmeters dus diep in het rood. Met als belangrijkste aanjager naar beneden de bank JPMorgan Chase. Die maakte in het eerste kwartaal van dit jaar eenvijfde minder nettowinst. Dat stelde analisten teleur, hoewel de winst nog steeds 5,3 miljard dollar (3,8 miljard euro) bedroeg. De koers daalde met ruim 3 procent.

Dow Jones

Beleggers lieten zich niet opbeuren door meevallende cijfers over de Amerikaanse economie. De Dow-Jonesindex stond een uur voor het sluiten van de beurs op bijna 0,9 procent verlies. Bij de banken deed Wells Fargo het goed met plus 2 procent. Citigroup verloor echter 1 procent, terwijl Bank of America 1,1 procent inleverde. Internet- en techfondsen, die de afgelopen dagen zwaar onder vuur lagen, hielden de verliezen beperkt. Facebook en Google stonden tot 0,9 procent lager. Analisten konden de afgelopen dagen geen reden bedenken waarom beleggers de technologische aandelen zo in de uitverkoop deden.

undefined

Meer over