'Stabiel' chemiebedrijf IMCD maakt gang naar de beurs

Een aandeel van het Rotterdamse chemiebedrijf IMCD gaat tussen de 19 en 23 euro kosten. Dat maakte het bedrijf maandag bekend bij de presentatie van de prospectus. De definitieve prijs wordt bepaald op 27 juni wanneer de notering een feit wordt.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MIEKE VAN DIXHOORN

AMSTERDAM - Er worden ruim veertien miljoen nieuwe aandelen aangeboden en ruim acht miljoen aandelen van de huidige eigenaars. Het management heeft een aandeel van 20 procent en private-equitybedrijf Bain Capital de overige 80 procent. De verkoop van ten minste 20 miljoen stuks moet tussen de 380 en 460 miljoen euro opleveren. Na de beursgang zou de beurswaarde op ongeveer 1 miljard euro uitkomen. Ook na de beursgang zal Bain Capital grootaandeelhouder blijven.

IMCD komt voort uit het bedrijvenconglomeraat Internatio-Müller, evenals technisch dienstverlener Imtech, en is sinds 2001 zelfstandig. Als verkoper en distributeur van chemicaliën heeft het bedrijf te maken met een grote groep producten uit het dagelijks leven: van het anti-verouderingsstofje in de crème van L'Oréal tot vlammenvertragers in vliegtuig en 'alles wat ervoor zorgt dat het eten in de supermarkt er goed uitziet, smaakvol is en ook houdbaar',aldus Piet van der Slikke, bestuursvoorzitter sinds 1995. Het bedrijf werkt samen met producenten van chemicaliën zoals DSM, DuPont en Dow Chemical, en neemt de marketing en verkoop als het ware over. Om dat aan te kunnen, is veel hooggeschoold personeel in dienst.

Na een jaar verwacht Piet van der Slikke al in de Midkap-index te staan. De afgelopen tijd is het bedrijf met gemiddeld 7 procent gegroeid. Meer dan de helft komt voort uit acquisities. De laatste drie jaar waren dat er al achttien. Vorig jaar kocht IMCD bedrijven in Brazilië en Indonesië. 'Maar Europa is voor ons nog steeds woest aantrekkelijk', benadrukte Van der Slikke tijdens een persconferentie.

Hij verzekerde dat na de beursgang men van IMCD 'meer van hetzelfde' te verwachten is. Deze stabiliteit, voornamelijk van het management dat er al sinds de jaren negentig zit, noemt beursanalist Joost van Beek een sterk punt. Ook de spreiding vindt hij positief.

Volgens Van Beek is IMCD een 'mooie aanvulling voor de beurs.' Tegelijkertijd wijst hij erop dat veel bedrijven de gang naar de beurs maken, vooral in het buitenland.

undefined

Meer over