Staatstelevisie Pakistan binnengevallen door betogers

De Pakistaanse staats-tv heeft vandaag tijdelijk zijn uitzendingen gestaakt nadat tegenstanders van premier Nawaz Sharif de kantoren waren binnengedrongen. Kort ervoor waren nog beelden te zien van een menigte mensen die de gebouwen van de zender in de hoofdstad Islamabad binnendrong na het hek om de gebouwen omver te hebben getrokken. Op dit moment lijken de betogers het pand onder begeleiding van militairen vreedzaam te verlaten.

Redactie
Een politieman rent weg voor een menigte demonstranten in Islamabad Beeld reuters
Een politieman rent weg voor een menigte demonstranten in IslamabadBeeld reuters

Eerder waren de betogers in de hevige regen door het belangrijkste toegangshek de zone getrokken waar onder meer de woning van Sharif staat. De politie probeerde dat te voorkomen door traangasgranaten af te vuren, maar kon de massa niet tegenhouden.

Een ooggetuige heeft tegen Reuters gezegd dat paramilitaire strijdkrachten inmiddels de demonstranten uit het hoofdkantoor van de televisiezender hebben geëscorteerd en
het gebouw onder bescherming van het leger hebben geplaatst.

Al twee weken onrustig
Het is al ruim twee weken onrustig in Pakistan. Oppositieleider en oud-cricketspeler Imran Khan heeft de handen ineengeslagen met de geestelijke Tahir ul-Qadri: beiden zijn (om verschillende redenen) grote tegenstanders van de huidige regering. Samen hebben zij tienduizenden aanhangers die naar Islamabad zijn getrokken om het vertrekt van Sharif af te dwingen.

Khan, die zelf de parlementsverkiezingen vorig jaar graag had gewonnen, zegt dat de premier zijn verkiezingszege te danken heeft aan grootscheepse manipulaties. Ul-Qadri bekritiseert Sharif omdat hij corrupt zou zijn.

Zaterdag kwamen zeker drie mensen om toen betogers slaags raakten met de politie.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over