Staatssecretaris Snel opnieuw onder vuur wegens mogelijk achterhouden informatie toeslagenaffaire

In afwachting van het toch al loodzware Kamerdebat over de fraudebestrijding bij de Belastingdienst, moet staatssecretaris Snel van Financiën zich opnieuw verantwoorden voor het achterhouden van informatie. Dagblad Trouw en RTL Nieuws beschikken over vertrouwelijke evaluatierapporten uit 2015 waaruit blijkt dat het toen al mis ging met het onrechtmatig stopzetten van toeslagen.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Beeld Sem van der Wal
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën.Beeld Sem van der Wal

Een reeks Kamerfracties, waaronder die van de regeringspartijen VVD en CDA, eist dat nu alle documenten boven water komen. Tweede Kamerleden vragen al anderhalf jaar om alle relevantie informatie over de ontspoorde fraudebestrijding.

Staatssecretaris Snel kan zich toch al opmaken voor een confrontatie met een zeer kritische Kamer, nadat de onderzoekscommissie-Donner eerder deze maand vaststelde dat honderden klanten van het Eindhovense gastouderbureau Dadim in de afgelopen jaren door de Belastingdienst ‘structureel vooringenomen’ zijn benaderd. Daardoor waren zij kansloos in hun verdediging tegen het verwijt dat zij met de kinderopvangtoeslag gefraudeerd zouden hebben.

Snel ging in zijn eerste reactie diep door het stof. De gedupeerde Dadim-klanten kunnen rekenen op volledige correctie van de bedragen die eerder ten onrechte zijn ingevorderd, voor zover die niet al eerder zijn terugbetaald. Daarbovenop krijgen zij 25 procent schadevergoeding. Plus 500 euro voor elk halfjaar dat zij moesten wachten totdat de Belastingdienst hun bezwaar gegrond verklaarde.

Snoeihard oordeel
Wat ging er mis bij de fraudebestrijding door de Belastingdienst? De commissie Donner velt een snoeihard oordeel.

Snel reageert: ‘We geven makkelijk geld en pakken het makkelijk af’
De signalen dat het misging bij het toezicht op de kinderopvangtoeslag waren er al eerder. Ze werden genegeerd. ‘Het had ons veel ellende kunnen schelen’, zo luidt nu de wijsheid achteraf van staatssecretaris Menno Snel van Financiën.

Meer over