Staatspers China komt op voor dissident

De Chinese staatspers neemt het verrassend op voor een dissident die de val eist van het communistisch regime. Ren Jianyu werd in 2011 tot twee jaar heropvoedingskamp veroordeeld wegens internetberichten waarin hij opriep tot een einde aan de 'dictatuur'.

AMSTERDAM - Meestal wordt zo'n oproep door de streng gecontroleerde staatspers veroordeeld of genegeerd. Maar nadat de zaak vorige week in hoger beroep werd behandeld, brak een golf van steun los voor de 25-jarige dorpsambtenaar uit de zuidwestelijke provincie Sichuan.


In de Engelstalige krant Global Times schrijft commentator Yu Jincui: 'Het is ronduit verontrustend dat mensen nog steeds kunnen worden gestraft voor het uiten of schrijven van kritische meningen. Veroordeeld worden voor negatieve uitingen was voor de 20ste eeuw een traditie in sommige landen. Het is achterhaald en is in tegenspraak met de huidige vrijheid van meningsuiting en handhaving van de wet.'


Sommigen zien in deze ongekende gang van zaken een teken dat Peking de teugels wil laten vieren. Anderen vermoeden dat de centrale overheid zo iets wil doen tegen het strafkampsysteem dat door provinciale autoriteiten te gemakkelijk wordt gebruikt om van lastige burgers af te komen. Na jarenlange kritiek liet de Chinese regering onlangs weten iets aan de situatie van de strafkampen te zullen doen.


Het strafkampsysteem werd in de jaren vijftig onder Mao Zedong opgezet voor 'contra-revolutionairen', maar is tegenwoordig officieel bedoeld voor kruimeldieven, bedelaars, zwervers en prostituees.


Zonder inmenging van een rechter kunnen plaatselijke autoriteiten individuen tot maximaal vier jaar dwangarbeid veroordelen. Tot ongenoegen van de regering in Peking wordt die ruime vrijheid in veel plaatsen echter misbruikt om kritische burgers achter de tralies te krijgen.


Meer over