Staatsbosbeheer zoekt naar paddestoelen

'Iedereen behoort nu al wel zooveel van paddestoelen af te weten, dat hij er niet bang voor hoeft te zijn....

Dat is ook wel verstandig, want voordat je zelf geplukte paddestoelen gaat eten, moet je er honderd procent zeker van zijn dat het inderdaad eetbare soorten zijn. Wie een beetje op weg geholpen wil worden, zou eens mee kunnen gaan met een van de vele paddestoelexcursies die Staatsbosbeheer in deze tijd van het jaar organiseert. Nog deze maand kun je mee in de bossen bij Lauwersoog. Aanmelden kan op 0519-345145, tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Voor tekst en uitleg kun je ook deze maand terecht in bezoekerscentrum het Zandspoor, in de Schoorlse duinen. Daar wordt tevens een vrije wandeling aangeboden langs plaatsen waar paddestoelen te zien zijn. Deze niet plukken dus! Voor meer paddestoelactiviteiten van Staatsbosbeheer, kijk op http://www.staatsbosbeheer.nl.

Een aantal paddestoelen valt ook zonder uitgebreide instructies makkelijk te herkennen. En dan bedoelen we niet die juist heel giftige vliegezwam. Zo'n makkelijke, eetbare paddestoel is de geschubde inktzwam, te vinden in tuinen en parken en langs of op bospaden.

De zwam kan zo'n 15 centimeter hoog worden, heeft een hoge, witte hoed met witte tot bruine schubben op een holle, eveneens witte, steel. Die schubben doen hem verschillen van de gladde inktzwam, waarvan sommige mensen uitslag krijgen. Vooral jonge exemplaren van de twee inktzwammen lijken op elkaar, omdat de schubben dan nog niet zijn uitgegroeid. Pluk dus alleen exemplaren met duidelijke schubben, maar zorg wel dat de hoeden nog helemaal zijn gesloten. Geopende inktzwammen produceren een inktachtige substantie, waaraan ze hun naam ontlenen, die de smakelijke maaltijd doet veranderen in een slijmerige, zwarte prut.

Pluk voor 2 personen 400 gram geschubde inktzwammen, veeg of borstel ze schoon en snij ze in ringen. Haal de zaden uit een halve Spaanse peper en snij het vruchtvlees fijn. Verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag een eetlepel olie en bak de zwammen met de peper. Er zal veel vocht vrijkomen, maar blijf doorbakken tot dit is verdampt. Draai dan het vuur laag en voeg een uitgeperste teen knoflook toe. Bak die nog even mee. Serveer met pasta en gebakken groente, zoals paprika, courgette en tomaat. Strooi er oregano over. Kan eventueel met gewone champignons gemaakt worden.

Meer over