NieuwsOostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat ondanks eerder verbod gezonde edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat vanaf volgend jaar weer gezonde edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen. In november stopte het daarmee, nadat een rechter de afschotvergunning had vernietigd. De rechter oordeelde dat opdrachtgever provincie Flevoland niet goed had onderbouwd waarom afschot nodig zou zijn voor het halen van de natuurdoelen in het Natura 2000-gebied.

Een door Staatsbosbeheer afgeschoten edelhert in de Oostvaardersplassen. Beeld Hollandse Hoogte / Olivier Middendorp Fotografie
Een door Staatsbosbeheer afgeschoten edelhert in de Oostvaardersplassen.Beeld Hollandse Hoogte / Olivier Middendorp Fotografie

De vernietigde vergunning liep tot eind van dit kalenderjaar. Voor volgend jaar was al een nieuwe vergunning afgegeven voor het afschieten van edelherten om tot een stand van bijna 500 te komen. Provincie Flevoland is van mening dat de gerechtelijke uitspraak over de oude vergunning niets afdoet aan het beleid dat voor volgend jaar al is uitgezet. Dat bleek woensdagavond tijdens een debat in het provinciehuis.

Marius Bouscholte van Dierbaar Flevoland spande met twee andere natuurorganisaties de zaak aan tegen de afschotvergunning van 2019. Hij denkt dat de provincie opnieuw afstevent op een zeperd. Het afschotbeleid in de Oostvaardersplassen is gebaseerd op het advies van een commissie onder leiding van Pieter van Geel. De rechter oordeelde in november het gebruiken van dit commissieadvies niet had gemogen, omdat het geen ecologische onderbouwing bevat.

‘Die uitspraak ging inderdaad alleen over de vergunning tot het einde van het jaar’, zegt Bouscholte. ‘Maar het faunabeheerplan dat vanaf 1 januari ingaat, is evengoed gebaseerd op de adviezen van Van Geel. Dus voor dat beheerplan geldt ook dat het niet ecologisch is onderbouwd.’ Bouscholte stapt naar de voorzieningenrechter om met een spoedprocedure te voorkomen dat de edelherten vanaf januari 2020 weer geschoten kunnen worden.

De provincie meent dat onder het faunabeheerplan voor volgend jaar wel een betere onderbouwing ligt. ‘We denken dan ook dat we het niet weer zullen afleggen', zegt een woordvoerder. De provincie gaat zelf in hoger beroep tegen het vernietigen van de oude vergunning, om via de hoogste rechter meer duidelijkheid te krijgen van nu precies wel en niet is toegestaan in het omstreden gebied.

Konikpaarden

De Provinciale Staten van Flevoland stemden vorig jaar voor nieuw beheer in de Oostvaardersplassen. Voortaan zou de natuur daar niet meer zo veel mogelijk met rust gelaten worden, maar door afschot gestuurd worden op het aantal grote grazers – naast edelherten ook konikpaarden en heckrunderen.

Het korthouden van de grazers zou nodig zijn om maatschappelijke verontwaardiging over de sterfte van de dieren in het gebied te voorkomen en om de natuurdoelen te halen. Naast de drie natuurorganisaties zijn meerdere ecologen van mening dat het nieuwe beleid van afschot juist een negatief effect heeft op de natuur in het vogelgebied (wat de Oostvaardersplassen van oorsprong is).

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de rechter oordeelde dat Staatsbosbeheer niet goed had onderbouwd waarom afschot nodig zou zijn voor het halen van de natuurdoelen in het Natura 2000-gebied. Dit moet moet zijn Provincie Flevoland.

MEER OVER OOSTVAARDERSPLASSEN

Hoger beroep Flevoland tegen jachtverbod Oostvaardersplassen
De provincie Flevoland gaat in hoger beroep tegen een gerechtelijk verbod op het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen.

Oostvaardersplassen terug bij af: rechter verbiedt alsnog afschieten edelherten
De discussie over de Oostvaardersplassen kan weer van voor af aan beginnen. Het afschieten van gezonde edelherten, waar Staatsbosbeheer in opdracht van de provincie Flevoland vorig jaar december mee begon om (grootschalige) natuurlijke sterfte van de dieren te voorkomen, is onvoldoende onderbouwd.

Boswachters weg om nieuw beleid Oostvaardersplassen
Twee van de vier vaste boswachters van de Oostvaardersplassen hebben zich laten overplaatsen, omdat zij ethische bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde dieren in het natuurgebied.

Poelier blij met edelherten Oostvaardersplassen
Schipholganzen en edelherten uit de Oostvaardersplassen: poeliersbedrijf Pieter van Meel verwerkt naast ‘regulier’ wild en gevogelte ook afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen. ‘Wild is te lekker.’

Meer over