Staat van beleg in Bolivia na protestacties

President Hugo Banzer heeft in heel Bolivia de staat van beleg afgekondigd om een einde te maken aan een golf van protestacties en stakingen....

AFP en AP

In Cochabamba, de derde stad van Bolivia, waren al vijf dagen stakingen en andere acties gaande. Het protest richtte zich tegen het plan van de regering om 20 procent meer in rekening te brengen voor het gebruik van de waterleiding. Dat geld zou worden gebruikt voor een uitbreiding van het leidingnet, een project dat is uitbesteed aan een particuliere onderneming. Om Cochabamba vielen zaterdag één dode en twintig à dertig gewonden.

De protestacties van de vakbonden breidden zich al snel uit over het hele land. In zes van de negen provincies werden autowegen versperd door boze boeren. De tweede dode viel in Patacamaya, toen soldaten de snelweg kwamen vrijmaken. In de hoofdstad, La Paz, die door de wegversperringen was afgesneden van het achterland, dreigde voedselschaarste te ontstaan.

Vrijdag ontstond ook in de hoofdstad onrust toen achthonderd leden van politie, brandweer en de parlementaire bewakingsdienst een actie begonnen om kracht bij te zetten aan hun looneisen. Ze verschansten zich in het hoofdbureau van politie, vlak bij het presidentieel paleis.

Meer over