Staat nationaliseert SNS om erger te voorkomen

De oplossing is daar: de staat neemt de noodlijdende bank SNS Reaal over voor 3,7 miljard euro. Aandeelhouders en achtergestelde crediteuren draaien op voor 1 miljard euro. 'Nationalisatie was onvermijdelijk', meldde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vanochtend. De gevolgen voor de belastingbetaler zijn aanzienlijk, het begrotingstekort loopt op met 0,6 procent. Lees hier het liveblog over de nationalisatie van SNS Reaal terug.

Exterieur van het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. Beeld anp
Exterieur van het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht.Beeld anp

Dijsselbloem: 'Vanwege grote financiële risico's kon het private equityfonds geen acceptabel alternatief bieden. Ik moet concluderen dat nationalisatie onvermijdelijk was.'

Minister van Financiën zegt 'het uiterste redmiddel te hebben ingezet'. 'Het geld op 1,6 miljoen spaarrekening verzekerd. Aandeelhouders, achtergestelde crediteuren en banken leveren een substantiële bijdrage aan de kosten, waardoor die niet alleen drukken op de belastingbetaler.'

De staat nationaliseert SNS. Dat meldt het ministerie van Financiën op de website van het Rijk. 'Het spaargeld van klanten is veilig en de dienstverlening van SNS REAAL is gewaarborgd. Met de ingreep zijn grote problemen voor de financiële stabiliteit en de economie voorkomen', schrijft het ministerie.

SNS zat al langer in de penarie als gevolg van problemen bij de vastgoedtak Property Finance. De top van de bank kreeg die niet onder controle en zocht de afgelopen maanden naar een oplossing samen met andere Nederlandse systeembanken ING, ABN Amro en Rabobank en onderhandelde ook met private partijen onder leiding van investeringsmaatschappij CVC Capital.

Dijsselbloem en De Nederlandsche Bank waren daar continu bij betrokken en keken daarbij voortdurend naar de stabiliteit van de financiële sector. In de afgelopen 2 weken werd 2,3 miljard euro aan spaargeld weggehaald en een bankrun dreigde, zei Dijsselbloem.

Dat alles tezamen liet hem geen andere keus dan de bank volledig nationaliseren. Dijsselbloem doet dat op basis van de nieuwe Interventiewet, die hem het recht geeft om huidige aandeelhouders volledig te onteigenen. Ook eigenaren van achtergestelde leningen zijn hun geld kwijt, maar waren dat sowieso ook geweest als SNS failliet was gegaan. Zij hebben bewust risico's genomen, zei de minister. In totaal scheelt dat de staat 1 miljard euro. Eenzelfde bedrag wordt door de Nederlandse banken op tafel gelegd in de vorm van een resolutieheffing.

Dat neemt niet weg dat Dijsselbloem er 3,7 miljard euro in moet steken. Dat bestaat uit 2,2 miljard euro aan kapitaalinjectie, 0,8 miljard euro als afschrijving van eerdere staatssteun en 0,7 miljard euro voor het isoleren van de vastgoedportefeuille. Daarnaast verschaft de staat 1,1 miljard euro aan leningen en 5 miljard aan garanties. Het begrotingstekort in 2013 verslechtert door de redding van SNS met 0,6 procent en de staatsschuld loopt op met 1,6 procent.

De nationalisatie van SNS betekent ook dat de top van de bank-verzekeraar opstapt. De drie andere Nederlandse 'systeembanken' verwelkomden de nationalisatie van SNS en noemden die 'begrijpelijk' en 'noodzakelijk'. ING ontving ten tijde van de kredietcrisis zelf ook al 10 miljard staatssteun en ABN kwam eind 2008, net als SNS, nu volledig in handen van de Staat. De Rabobank is de enige grote Nederlandse bank die geen staatssteun ontving.

De Europese Commissie zal nog moeten instemmen met de nationalisatie van SNS.

Een 'hele hoop' ambtenaren die betrokken waren bij de nationalisatie van SNS Reaal, waren tegen deze oplossing. Dat zegt de afgetreden voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk van de bank en verzekeraar in een gesprek met de website thepostonline.nl.

'Het voert te ver om in alle details te duiken, maar in principe ben ik er geen voorstander om alle problemen van een bank bij de overheid te plaatsen. Ik constateerde dat er een hele hoop ambtenaren waren die ook voor de private oplossing wilden kiezen. Ik denk dat we gebaat zijn bij een onafhankelijke financiële sector, en ik geloof dus dat het niet verstandig is om de sector altijd maar onder de paraplu van de overheid te laten schuilen. Nu komt er nog een bank bij, na ABN en ASR, de verzekeraar. We moeten nog maar zien of we daar een goede oplossing voor vinden', zo wordt de bestuurder geciteerd.

'Iedereen, van ambtenaren tot de minister van Financiën, was voor een publiek-private oplossing. Uiteindelijk was dat financieel niet haalbaar en werd nationalisatie onvermijdelijk en noodzakelijk om de financiële stabiliteit te waarborgen', reageert een woordvoerder van het ministerie van Financiën. Bij SNS Reaal wilde niemand reageren.

ING ontving ten tijde van de kredietcrisis 10 miljard staatssteun en ABN kwam eind 2008, net als SNS, nu volledig in handen van de Staat. De Rabobank is de enige grote Nederlandse bank die geen staatssteun ontving.

Brussel is in afwachting van de aanmelding van de staatssteun aan SNS Reaal. 'Wij verwachten dat de openbare steun voor SNS wordt aangemeld bij de commissie', aldus de woordvoerder van Europees Commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) vrijdag in een reactie op de nationalisatie van de Nederlandse bank.

Het dagelijks bestuur van de EU is in contact met de Nederlandse autoriteiten om de naleving van de Europese regels voor staatssteun te garanderen, aldus de zegsman.

De woordvoerder van Europees Commissaris Joaquin Almunia. Beeld epa
De woordvoerder van Europees Commissaris Joaquin Almunia.Beeld epa

Na het afketsen van de onderhandelingen tussen investeringsmaatschappij CVC en SNS Reaal zag Minister Dijsselbloem geen andere optie meer dan bank nationaliseren. 'CVC was het enige serieuze alternatief, dus de deadline verleggen had sowieso geen zin gehad', verklaart economie-redactrice Yvonne Hofs van de Volkskrant.

We kennen de reclamefilmpjes van verzekeraar Reaal allemaal. Rijk de Gooijer was in die commercials als meneer Van Looijen te zien samen met presentator Bert Kuizenga. Met de tekst 'foutje bedankt' kwam Van Looijen steevast terug op zijn dubieuze schademelding. Bekijk hier de filmpjes terug.

null Beeld

De Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN Amro verwelkomen de nationalisatie van branchegenoot SNS Reaal. Dat lieten woordvoerders van de banken vrijdag weten. De nationalisatie is volgens hen 'begrijpelijk' en 'noodzakelijk' voor de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector.

null Beeld anp
Beeld anp

CNV-voorzitter Jaap Smit: 'Het begrotingstekort loopt door de redding van SNS met 0,6 procent op. Dit mag niet tot gevolg hebben dat werknemers en gepensioneerden extra moeten gaan betalen door extra bezuinigingen. Dat moeten ze in Den Haag en in Brussel goed begrijpen. Ik neem aan dat minister Dijsselbloem zich daar, ook in zijn nieuwe rol als voorzitter van de eurogroep, bewust van is.'

null Beeld

SNS Reaal onderschatte zelf de financiële strop die dreigde bij de vastgoedtak Property Finance. Dat blijkt uit de toelichting van het ministerie van Financiën op de vrijdag aangekondigde nationalisatie van de bank en verzekeraar.

SNS schatte op grond van medio 2012 beschikbare gegevens dat Property Finance nog extra afboekingen tussen de 1,4 en 2,1 miljard euro te wachten stonden. De vastgoedportefeuille had op dat moment een waarde van 9 miljard euro en SNS had al 700 miljoen euro aan voorzieningen getroffen.

Een onderzoeksbureau dat in oktober opdracht kreeg van het ministerie van Financiën om de reële waarde van de vastgoedportefeuille tegen het licht te houden, kwam tot een heel ander rekensommetje. Op basis daarvan liggen nog aanvullende verliezen tussen de 2,4 en 3,2 miljard euro in het verschiet. Een recente herberekening door hetzelfde bureau gaf geen wezenlijk ander beeld.

D66 Financieel woordvoerder voor D66 in de Tweede Kamer, Wouter Koolmees: 'Het nationaliseren van een bank is een vergaande en uiterst vervelende maatregel. Maar het alternatief was erger geweest: een faillissement had de Nederlandse belastingbetaler veel meer geld gekost. Door nu fors af te schrijven op de waarde van de vastgoedbeleggingen en de kapitaalpositie van SNS te versterken, is acuut gevaar geweken en kan worden begonnen met het gezond maken van SNS. Voor de toekomst is een goede concurrentie in de bankensector voor D66 van groot belang, ook voor de tarieven van het betaalverkeer, hypotheken en de kredietverlening aan bedrijven.'

En: 'Het is frustrerend dat de Nederlandse belastingbetaler weer mee moet gaan betalen om een financiële instelling te redden. Positief is wel dat ervoor is gekozen om de mensen die doelbewust risico hebben genomen, mee te laten betalen in het verlies. Dit is bij eerdere steunoperaties niet gebeurd. D66 steunt deze maatregelen.'

Voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk van SNS Reaal trad vanochtend af. Minister Dijsselbloem liet weten dat de voorzitter geen verantwoordelijkheid voor de nationalisatie wilde dragen. 'Ik was voorstander van een private oplossing. Daar hebben we lang aan gewerkt, tot gisteravond, maar het is niet gelukt. Vannacht heb ik mijn ontslag ingediend', vertelt Zwartendijk in een interview met The Post Online.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten: 'De keuze om SNS te redden is buitengewoon moeilijk en een zware dobber voor de belastingbetaler. Ik wil van de minister weten waarom de toezichthouders niet eerder hebben ingegrepen. De vastgoedportefeuille is al jaren een tikkende tijdbom.'

'Ook wil ik van minister Dijsselbloem weten waarom de gewone obligatiehouder van SNS niet meebetaalt aan de redding van de bank. Dat het begrotingstekort door deze nationalisatie verder oploopt mag nu niet leiden tot nieuwe bezuinigingen die de belastingbetaler opnieuw zullen raken. Dijsselbloem moet direct naar Brussel om een uitzonderingspositie te bepleiten.'

Directeur Jan-Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft aan de NOS gemeld dat de VEB een procedure tegen de Nederlandse staat start tegen de nationalisatie van SNS Reaal.

De VEB vraagt zich af of de onteigening van aandeelhouders en van houders van achtergestelde leningen wel toegestaan is.

'Heeft de minister dit wel mogen doen, en is de prijs van nul die beleggers krijgen wel een redelijke prijs', aldus Slagter. 'Ik wil dat een rechter een oordeel velt over wat er is gebeurd vandaag. Waar dat dan verder toe leidt, dat is dan de volgende vraag.'

null Beeld epa
Beeld epa
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Beeld anp

VVD-Kamerlid Mark Harbers: 'We betreuren dat dit nodig is, maar we steunen de nationalisatie omdat er geen andere oplossing meer was. Deze bank dreigde aan grootheidswaanzin ten prooi te vallen. Ik hoop dat dit de laatste keer is dat we een bank moeten redden. De Nederlandsche Bank had een deadline gesteld voor een oplossing en als dat dan niet lukt, is de bank feitelijk failliet en moet je als staat ingrijpen.'

'Voor mijn gevoel heeft DNB er goed bovenop gezeten, maar SNS was intrinsiek rot door de problemen met de vastgoedportefeuille en dan moet je ingrijpen. Dit is goed waardeloos, maar nodig. Over bezuinigingen praten we na nieuwe ramingen van het CPB, en dan is er een optelsom van mee- en tegenvallers.'

'Het is een zware tegenvaller voor Nederland.' Dat stelde vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag voor de camera van de NOS in reactie op de nationalisatie van bankverzekeraar SNS Reaal. Hij stelt dat het 'vrij waardeloos' is dat de reddingsactie nodig was. 'Maar het is een goed besluit.'

Asscher kan zich de weerstand tegen de reddingsoperatie goed voorstellen: 'We geven ons geld liever aan andere dingen uit. Gelukkig zijn er tekenen dat de economie aantrekt.'

Ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken reageerde voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. 'Er is een oplossing gevonden en dat is mooi. Of er vanwege dit besluit extra bezuinigd moet worden, gaan we in het voorjaar bekijken.'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Beeld ANP
Minister van Financiën Jeroen DijsselbloemBeeld ANP

Ook SP, PVV en GroenLinks hebben inmiddels gereageerd op de nationalisatie van SNS Reaal:

SP Financieel woordvoerder van de SP in de Tweede Kamer, Arnold Merkies: 'Het is treurig dat de belastingbetaler weer moet opdraaien voor de problemen bij de banken. Dat geeft aan dat er nog van alles mis is in de financiële sector, in tegenstelling tot de berichten die we van de sector zelf horen. Het is goed dat SNS Reaal is genationaliseerd en dat gebruik is gemaakt van de Interventiewet. Het is een systeembank, dus de redding is goed voor de stabiliteit en de economie. Het is ook goed dat niet is gekozen voor een private partij, die de risico's niet zelf neemt maar ze bij de overheid laat liggen.'

GroenLinks Financieel woordvoerder van GroenLinks in de Tweede Kamer, Jesse Klaver: 'De minister had geen andere keuze dan SNS Reaal redden. Mijn grootste zorg is de verslechtering van het financieringstekort met 0,6 procent. Dat betekent dat de overheidsfinanciën er in 2013 en de jaren daarna slecht voor komen te staan. Het is heel belangrijk dat de financiële gevolgen niet weer op de samenleving worden afgewenteld. Dat is nu al vaak genoeg gedaan. We moeten voorkomen dat dit ten koste gaan van andere belangrijke zaken, zoals duurzaamheid en onderwijs.'

PVV-leider Geert Wilders: 'De PVV heeft met verbazing kennisgenomen van de nationalisatie van SNS Reaal. Hoe is het mogelijk dat dit kabinet 3,7 miljard euro van ons belastinggeld uitgeeft aan een bank die er zelf een puinhoop van heeft gemaakt, terwijl de werkenden en ouderen van ons land met miljarden aan belastingverhogingen worden gepakt? De minister moet investeren in de koopkracht van werkenden en ouderen in plaats van miljarden aan de banken te besteden. Laat de banken de redding van SNS maar zelf betalen uit hun eigen winst. Het kan niet zo zijn dat de Nederlandse belastingbetaler weer voor miljarden moet bloeden, terwijl de nettowinst van de Nederlandse bankensector in 2011 maar liefst 7,8 miljard euro bedroeg.'

PVV-leider Geert Wilders. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders.Beeld anp

ING verwelkomt de nationalisatie van branchegenoot SNS Reaal omdat die in het belang is van de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector. De overige Nederlandse banken moeten in 2014 eenmalig 1 miljard euro bijdragen aan de redding van SNS Reaal. ING verwacht op grond van de huidige situatie dat dit zal resulteren in een last van 300 tot 350 miljoen euro.

De eerste reacties uit politiek Den Haag komen binnen.

PvdA
(partij van minister Dijsselbloem)
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer verdedigt de belangen van spaarders wier tegoeden zijn gered. Hij noemt het roekeloos gedrag van de bank 'onverteerbaar'. 'Het is een teken dat de financiële sector nog lang niet gezond is. De voorgenomen hervormingen van de financiële sector moeten met alle kracht en prioriteit worden voortgezet: hogere kapitaaleisen, bonussen beperken en een meer op het algemeen dan het eigen belang gerichte sector.'

CDA
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum: 'De ingreep komt niet als een donderslag bij heldere hemel. Maar het is moeilijk te verteren dat de belastingbetaler opdraait voor de vastgoed-ellende van SNS. De stabiliteit van het financiële stelsel staat voorop. Maar het mag niet zo zijn dat gewone burgers de rekening betalen, terwijl de projectontwikkelaars en banken die de commerciële vastgoedbubbel creëerden vrijuit gaan.'

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum Beeld ANP
CDA-Kamerlid Eddy van HijumBeeld ANP

In de jaren '90 was er bij de jonge bank-verzekeraar nog geen vuiltje aan de lucht bij de verzekeraar die toen nog niet was gefuseerd met de SNS-bank. 'Als er nou echt wat is, Reaal regelt het allemaal', verzekerde de bank aan een vakantievierende Rijk de Gooijer. De acteur deed er toen al goed aan een jacht te huren in plaats van te kopen, vooruitziende blik?

De vereniging van effectenhouders begint een rechtszaak tegen de staat. Aandeelhouders kunnen niet zomaar onteingend worden, menen zij. Alle aandelen en obligaties van SNS en achtergestelde leningen zijn vanaf vandaag niks meer waard. Aandeelhouders draaien op voor een miljard euro van de kosten.

Een chronologie van de perikelen bij SNS (bron: ANP):

2006: SNS Reaal neemt voor 840 miljoen euro de activiteiten van ABN Amro-dochter Bouwfonds op het gebied van vastgoedfinanciering over.

2008:
De kredietcrisis raakt de Nederlandse financiële sector hard. In november klopt SNS Reaal aan bij minister Wouter Bos van Financiën. De bank en verzekeraar krijgt 750 miljoen euro staatssteun om de balans te versterken.

Augustus 2009:
De malaise op de internationale vastgoedmarkt noopt SNS Reaal tot fikse afschrijvingen op zijn vastgoedtak SNS Property Finance. Het bedrijf duikt in de rode cijfers.

September 2009:
SNS Reaal geeft aandelen uit om geld op te halen om de Nederlandse staat een deel van de ontvangen staatssteun terug te betalen. In november wordt 185 miljoen euro afbetaald.

2010:
SNS Reaal krijgt de situatie bij Property Finance niet onder controle. Het onderdeel blijft zware verliezen lijden. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagt in februari zijn oordeel over SNS.

2011:
De resultaten van Property Finance verbeteren iets, maar het onderdeel blijft geld verliezen. De tijdige terugbetaling van de staatssteun komt daardoor steeds meer in het gedrang.

Juli 2012:
SNS Reaal maakt bekend een verkoop van de winstgevende verzekeringsactiviteiten te overwegen. De verkoop van de kroonjuwelen moet helpen de kapitaalpositie te versterken.

Augustus 2012:
De verliezen bij Property Finance lopen weer op. In oktober steken geruchten de kop op dat SNS de leningenportefeuille van de vastgoedpoot in een 'bad bank' wil onderbrengen.

November 2012:
SNS Property Finance wordt opgeschrikt door een fraudeschandaal. Er wordt aangifte gedaan tegen een voormalig bestuurder van de vastgoedpoot

Op de Dag van de Belegger op 23 november waarschuwt oud-voorman Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dat SNS nog voor de kerst weer staatssteun nodig heeft.

December 2012: NRC Handelsblad schrijft in een reconstructie dat SNS Reaal al in 2010 door accountants was gewaarschuwd voor de problemen bij Property Finance.

Januari 2013:
De vraag is inmiddels niet of, maar wanneer SNS weer staatssteun krijgt. Grote beleggers speculeren op een koersval. In de media verschijnen verschillende reddingsscenario's. Zo wordt een ingrijpen door private partijen onder leiding van investeringsmaatschappij CVC Capital genoemd. Ook een nationalisatie staat op de radar.

1 februari 2013:
De Nederlandse staat nationaliseert SNS Reaal, voor de opening van de beurs. Zonder ingrijpen door de staat zou SNS Reaal onherroepelijk failliet zijn gegaan, aldus minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De top van SNS heeft ontslag genomen, meldt de bank op haar website. Minister Dijsselbloem overweegt geen andere maatregelen tegen de voormalige bestuurders. Hun opvolgers kunnen een soberder regime verwachten, ze zullen minder loon ontvangen en van bonnussen 'was en is geen sprake', zei Dijsselbloem. Het nieuwe management heeft de opdracht om zodra het bedrijf is gestabiliseerd onderdelen weer te privatiseren. De minister van Financiën kon nog niet voorspellen hoe lang de bank in staatshanden blijft.

De precieze kosten en gevolgen voor de staat, volgens het ministerie van Financiën: 'DNB heeft vastgesteld dat aanvullende financiële maatregelen nodig zijn voor de stabiliteit van SNS REAAL. De problematische vastgoedtak wordt afgescheiden van SNS Reaal. De kosten voor de Staat van deze maatregelen zijn 3,7 miljard euro. Deze kosten bestaan uit 2,2 miljard euro aan nieuwe kapitaalinjecties, 0,8 miljard euro als afschrijving van de eerdere steun, en 0,7 miljard euro voor het op afstand plaatsen van het vastgoed. Daarnaast verschaft de Staat 1,1 miljard aan leningen en 5 miljard aan garanties. Dit zorgt voor een verslechtering van het EMU-saldo 2013 (het begrotingstekort van 0,6 procent en een toename van de EMU-schuld van 1,6 procent.'

Minister Dijsselbloem ligt het besluit tot nationalisatie toe Beeld ANP
Minister Dijsselbloem ligt het besluit tot nationalisatie toeBeeld ANP

Minister Dijsselbloem van Financiën garandeert dat spaarders bij SNS niet hoeven te vrezen voor hun spaartegoeden.

Directeur Toezicht DNB Jan Sijbrand en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Beeld ANP
Directeur Toezicht DNB Jan Sijbrand en minister van Financiën Jeroen DijsselbloemBeeld ANP

In het voorjaar, eind februari, begin maart, komt het CPB met nieuwe ramingen. 'Dan overzien we alle meevallers en tegenvallers', zegt Dijsselbloem. Pas dan besluit het kabinet 'wat dat alles bij elkaar betekent voor de begroting van 2013'. De minister wil dus nog niet zeggen of nieuwe bezuinigingen aan de orde zullen zijn. Wel is duidelijk dat het tekort boven de Europese norm van 3 procent van het nationaal product zal uitkomen. Indien Brussel geen coulance toont, zal de Nederlandse staat alsnog lasten moeten verzwaren of moeten bezuinigen.

De overname van de bank door de Staat betekent dat het begrotingstekort over 2013 met 0,6 procent toeneemt, aldus Dijsselbloem tijdens de persconferentie. De staatsschuld neemt met 1,6 procent toe.

Ook de directeur Toezicht van DNB vertelt dat SNS de deadline voor een private oplossing niet haalde. Er zat geen kapitaal meer in de bank, zegt Sijbrand. 'Een bank zonder kapitaal kan niet. Het moment dat het fataal zou worden zat eraan te komen.'

De nieuwe bestuursvoorzitter gaat minder verdienen dan de voorganger en bonussen zullen niet aan de orde zijn, zei Dijsselbloem. Hij kan zich het ongenoegen voorstellen over wederom een reddingsoperatie met publiek geld.

De kosten voor de staat zijn 3,7 miljard euro. Achtergestelde crediteuren zijn een miljard euro kwijt. De Nederlandse banken krijgen in 2014 een eenmalige heffing van 1 miljard euro. Die is volgens Dijsselbloem gerechtvaardigd omdat alle banken zouden lijden onder een failliet van SNS. Dat failliet is afgewend.

Topman Ronald Latenstein, financieel directeur Ference Lamp en voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk treden terug bij SNS Reaal. Zij 'willen en kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor het nationalisatiescenario', liet SNS vrijdag weten.

Het ministerie van Financiën: 'SNS Reaal kwam in acute nood door problemen met de vastgoedportefeuille. DNB had de instelling een deadline gesteld om voor 31 januari 18.00 uur met een oplossing te komen. Zonder een oplossing zou SNS Bank failliet gaan en het financiële stelsel in ernstig en onmiddellijk gevaar komen. Nadat DNB vaststelde dat bij het verstrijken van de deadline geen oplossing was gevonden, bleek nationalisatie onvermijdelijk om de financiële stabiliteit in Nederland te waarborgen.'

Xander van Uffelen, chef Economie van de Volkskrant, deelt een scherpe observatie over de aanstaande persconferentie op Twitter. De premier en de president van DNB zijn er niet bij. Dat was in 2008 wel anders toen het Rijk het noodlijdende Fortis te hulp schoot. Kijk hier de persconferentie van toen terug, met voormalig premier Balkenende, voormalige minister van Fïnanciën Bos en toenmalige president van DNB Wellink.

Bij de persconferentie van 8.30 uur zijn geen vertegenwoordigers van SNS Reaal aanwezig. Dat blijkt uit de uitnodiging van het ministerie van Financiën. Allen de minister van Financiën en de directeur Toezicht van DNB zijn aangekondigd. De persconferentie is op het ministerie van Financiën en vindt plaats vóór het openen van de beurs.

De NOS meldt dat gesprekken met de Britse investeerder CVC Capital op niets zijn uitgelopen. Gisteren werd bekend dat het in Nederland omstreden equity-fonds een bedrag van 1,8 miljard euro over had voor SNS Reaal. De onderhandelingen zijn echter afgeketst, volgens bronnen van de NOS. Een extra aanwijzing in de richting van staatssteun.

Alle media zijn sinds de aankondiging van de persconferentie druk aan het speculeren en bronnen aan het raadplegen. Nog niets is bevestigd, maar RTL-verslaggever Roland Koopman meldt te vernemen dat Dijsselbloem zal kiezen voor volledige nationalisatie van de bank, inclusief de slechte vastgoedtak.

Kredietbeoordelaar Moody's heeft vandaag de kredietwaardigheid van SNS Reaal afgewaardeerd. Volgens het kredietbureau is er sprake van een 'zeer grote waarschijnlijkheid' dat de bank en verzekeraar overheidssteun nodig zal hebben om overeind te blijven. De rating van SNS Reaal ging van caa3 naar caa1. Ook waardeerde Moody's het bankonderdeel SNS Bank en de verzekeringsdivisies van het bedrijf af, met het vooruitzicht op verdere afwaarderingen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

SNS Reaal hoopt het vastgoedonderdeel te kunnen afstoten in een zogenoemde bad bank, maar daarvoor is geld nodig. De staat is erbij gebaat dat de bank overeind blijft, mede omdat SNS nog een miljoenenschuld bij het rijk heeft open staan. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem geeft om 8.30 uur een persconferentie samen met de directeur Toezicht Jan Sijbrand van DNB. Naar verwachting zullen de heren uitsluitsel geven over de maatregelen voor de noodlijdende bank. Volkskrant.nl doet live verslag.

Meer over