'Staat moet schade zwijnen vergoeden'

ARNHEM (ANP) - De rijksoverheid moet de schade vergoeden die de grote aantallen zwijnen op de Veluwe aanrichten bij ondernemers, particulieren, grondbezitters en gemeenten. Dat zegt de Gelderse fractie van de SGP De partij dient woensdag een motie in bij provinciale staten.

De schade door het overschot aan dieren kan volgens de SGP oplopen tot 3 miljoen euro. De zwijnen houden onder meer huis in tuinen, op landbouwgrond en op campings, waar ze de grond omwoelen op zoek naar voedsel. ,,Er moet een meldingspunt komen waar betrokkenen de schade kunnen melden. De rijksoverheid zou die schade vervolgens moeten vergoeden'', zegt SGP-fractievoozitter Eppie Klein.

Op de Veluwe lopen naar schatting 4000 tot 6000 wilde zwijnen rond, waar 800 normaal is. De dieren brengen onder meer het verkeer in gevaar. De Tweede Kamer heeft drukjacht op zwijnen afgekeurd. Minister Gerda Verburg (Landbouw) zoekt naar andere mogelijkheden om het aantal zwijnen te verminderen. Volgens Klein is afschot de enige mogelijkheid om de schade te beperken.

Meer over