Staat gaat bedrijven 'op de huid zitten'

 Minister Dijsselbloem van Financiën gaat de teugels aantrekken van alle bedrijven waarvan de staat aandeelhouder is. Aanleiding is het debacle met de Fyra, de hogesnelheidstrein van NS, een bedrijf dat de staat als enige aandeelhouder heeft.

ROTTERDAM - Dijsselbloem is geïrriteerd over de wijze waarop de leiding van NS besluiten neemt en verzuimt daarbij de aandeelhouder te betrekken.

De minister gaat zich buigen over de vraag: hoe verhoudt de staat zich tot alle staatsdeelnemingen, van Schiphol tot De Nederlandsche Bank en de onvrijwillig genationaliseerde banken ABN Amro en SNS. Dijsselbloem zei dit bij een gastcollege voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hij vergeleek de aanschaf van de Fyra met een rampzalig besluit van de Gasunie, net als NS een bedrijf waarvan alle aandelen in handen zijn van de staat. Bestuurders van gastransportbedrijf Gasunie kochten in 2007 de Duitse branchegenoot BEB zonder zich te bekommeren om de marktrisico's. BEB was kort na de overname bijna niets meer waard, waardoor Gasunie 1,5 miljard euro moest afschrijven. 'Ook daar hadden we er veel meer bovenop moeten zitten', zei Dijsselbloem. De PvdA-minister vindt dat hij alle reden heeft een bedrijf als NS op de huid te zitten. 'Op hun balans staat 6 miljard euro. Dat is door reizigers en belastingbetalers opgebouwd. Dat is maatschappelijk kapitaal.'

NS heeft inmiddels negen treinstellen afgenomen. Ze kosten bijna 21 miljoen euro per stuk. Er is tot dusver 120 miljoen betaald. Verdere betaling is in januari stopgezet toen de Fyra-treinen na mankementen uit de dienstregeling werden gehaald.

undefined

Meer over