Staalfabriek levert werk en ziekte

Honger of kanker, dat dilemma houdt de Italiaanse havenstad Taranto in haar greep. In de hak van Italië staat de grootste staalfabriek van het land, die zo vervuilend blijkt dat een plaatselijke rechter hem wil sluiten. Maar inwoners protesteren, want een sluiting betekent nog meer werkloosheid.

AMSTERDAM - Eten hebben ze nú nodig, kanker komt pas later. Dat is de redenering van een deel van de inwoners van Taranto die al wekenlang autowegen en bruggen blokkeren. Als de Ilva-fabriek moet sluiten, verliezen niet alleen de bijna twaalfduizend werknemers hun baan, maar ook arbeiders van bedrijven die afhankelijk zijn van de staalindustrie.

De sluiting is ook een klap voor premier Mario Monti die het land uit een recessie probeert te trekken. De fabriek is verantwoordelijk voor 75 procent van de productie in de regio, waar het werkloosheidspercentage met 15,6 procent hoger ligt dan het landelijk gemiddelde.

'De sluiting kan onzekerheid creëren over het buitenlandse investeringsklimaat', zei minister van Milieu Corrado Clini. De regering heeft duidelijk gemaakt te willen voorkomen dat de fabriek dicht moet, desnoods met een stap naar het Constitutionele Hof. Vrijdag stuurde de premier zijn ministers Corrado Passera van Economische Ontwikkeling en Clini naar het Zuid-Italiaanse stadje om een oplossing te zoeken.

Ilva, eigendom van de Riva Groep, zou de afgelopen dertien jaar 386 doden door kanker hebben veroorzaakt. In de regio komt 15 procent meer sterfte door kanker voor dan in de rest van Italië. Op de vraag of hij zijn kleinkinderen zou laten opgroeien in Taranto zei minister van Milieu Clini volmondig: 'Nee. En ik zou er nooit een huis nemen.'

Naar aanleiding van de cijfers over kanker besloot de plaatselijke rechter Patrizia Todisco eind juli acht topmannen van de fabriek onder huisarrest te plaatsen en de fabriek onder toezicht te stellen. Vijf fabrieksmedewerkers zijn inmiddels vrijgelaten, maar er is een onderzoek geopend naar corruptie en omkoping.

Een deel van de bevolking protesteert al jaren tegen de fabriek. Hoewel manifestaties vrijdag verboden waren, lieten zij steun aan rechter Todisco zien, in de hoop dat de fabriek zal sluiten. Op een protestbord stond een foto van een kind in een ziekenhuisbed: 'Mijn zoon, drie jaar, kanker! Hoeveel nog meer?'

Het lot van de fabriek is onduidelijk. Vorige week besloot de rechtbank dat Ilva mocht blijven produceren als de staalfabriek zich aanpaste aan de eisen van de rechter. Een paar dagen later kwam zij daarop terug: de meest vervuilende delen van de fabriek moesten dicht.

Vrijdag beloofde het bestuur van de fabriek 56 miljoen euro extra te investeren in milieumaatregelen, bovenop de 90 miljoen die al is geïnvesteerd.

Volgens berekeningen van de Italiaanse kranten is minstens 500 miljoen euro nodig om de fabriek aan te passen aan de eisen van de rechtbank. De ministers die naar het zuiden waren afgereisd, zeiden te willen samenwerken met de magistraten van Taranto en de leiding van Ilva om de fabriek open te houden, wellicht met behulp van Europese fondsen. Passera: 'Er mag geen keuze bestaan tussen werk en gezondheid.'

undefined

Meer over