'Staal had geen trek in pottenkijkers bij Vestia'

Erik Staal, de oud-directeur van woningcorporatie Vestia, wilde niet dat derivatenspecialisten zich met de controle van zijn jaarrekening zouden bemoeien.

ZWOLLE - Dat zei accountant Piet Klop van Deloitte donderdag in de accountantskamer in Zwolle. Klop wilde die experts in 2008 bij de controle betrekken omdat Vestia zoveel derivaten had gekocht dat Klop de werking ervan niet geheel meer kon overzien. Maar Staal had geen trek in pottenkijkers in de keuken van zijn succesvolle corporatie, herinnerde Klop zich 'nog heel goed'. Pas toen de accountant dreigde de controle niet uit te voeren, bond Staal in en mochten de specialisten van Deloitte alsnog binnenkomen.

Vestia kan het verhaal ontkennen noch bevestigen. Erik Staal is niet meer bij de corporatie in dienst, nadat Vestia vorig jaar bijna bezweek onder de enorme derivatenberg.

Klop verscheen de afgelopen jaren geregeld in de media als 'corporatiekenner'. Als controlerend accountant van Vestia in 2008 en 2009 is hij voor de tuchtrechter gedaagd door het nieuwe bestuur van Vestia en de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie van Pieter Lakeman. In maart reisde al een leger advocaten naar Zwolle voor de zaak tegen KPMG'er Marco Noorlander, die de jaarrekening 2010 aftekende.

De klachten tegen de twee accountants komen overeen. Zij hadden moeten zien dat de kasbeheerder van Vestia, de inmiddels van fraude en zelfverrijking verdachte Marcel de V., totaal geen controle had over de derivatenkerstboom die hij aan het optuigen was. De V. probeerde het overzicht te houden met een spreadheet die volgens Vestia wemelde van de fouten.

Maar de term waarop zowel donderdag als in maart de nadruk lag, was 'kostprijshedge-accounting', de manier waarop derivaten in de jaarrekening opgenomen worden: alle derivaten die een onderneming heeft, worden met elkaar verrekend. Doordat Vestia ten onrechte kostprijshedge-accounting toepaste, en Klop en Noorlander dat toelieten, zouden de risico's niet duidelijk naar voren zijn gekomen.

Toch zijn er ook grote verschillen tussen de twee zaken. De derivatenberg van Vestia verdubbelde in 2010, in de periode nadat Klop vertrok bij Vestia. De jaarrekening 2010 is door KPMG inmiddels ingetrokken, terwijl Deloitte nog steeds vasthoudt aan die van 2009 en 2008. En Noorlander is met de hoogst mogelijke interne boete vertrokken als partner bij KPMG. Hij is uitgeschreven als accountant.

Ook Klop heeft zicht laten schrappen als accountant, maar dat was al in oktober 2010, voordat de ellende bij Vestia duidelijk werd en nadat de AFM aanmerking had gehad op een andere controle van Klop. Klop koos ervoor, zegt Deloitte, niet langer als accountant te werken en zich toe te leggen op zijn adviespraktijk. Klop is bovendien van mening dat er helemaal niets mis is met zijn controle. Met een stemverheffing zei hij donderdag dat hij er 'als een blok' achter staat.

Uitspraak voor zowel Klop als Noorlander is 'rond de zomer'.

undefined

Meer over