Staakt-het-vuren Israël en Hamas

Een einde aan de Gaza-oorlog is maandagavond een stap dichterbij gekomen. Israël en Hamas hebben ingestemd met een Egyptisch voorstel om te komen tot een staakt-het-vuren gedurende 72 uur. Dat gaat dinsdagochtend om zeven uur Nederlandse tijd in. De Israëlische regering heeft daarbij geen voorwaarden gesteld.

Door onze buitenlandredactie
Een Palestijnse man zit buiten zijn kapot gebombardeerde huis in Gaza. Beeld epa
Een Palestijnse man zit buiten zijn kapot gebombardeerde huis in Gaza.Beeld epa

Optimistische speculatie

In Israëlische regeringskringen werd al optimistisch gespeculeerd over de mogelijkheid van een verlenging van het bestand na de geplande drie dagen. Om dat te bewerkstellingen zal een delegatie naar Caïro reizen. Een hooggeplaatste Israëlische bron gaf tegenover de krant Ha'aretz aan dat de rest van het leger zich kan terugtrekken uit Gaza, wanneer het bestand daadwerkelijk intact blijft - en niet wordt geschonden, zoals vorige week vrijdag al na enkele uren het geval was: 'Als het staakt-het-vuren in stand blijft, is er geen reden voor een langer verblijf van het leger in Gaza.'

Volgens dezelfde krant hebben ook de Palestijnse vertegenwoordigers die in Caïro voor onderhandelingen verblijven, ingestemd met het staakt-het-vuren. Tegenover persbureau Reuters bevestigde Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri dat. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei tegen The Wall Street Journal dat het 'ernaar uitziet dat dit de echte deal is'. Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken zinspeelde op het einde van de oorlog: 'We hopen dat dit leidt tot een permanent staakt-het-vuren en een herstel van de stabiliteit.' Hij bevestigde dat er in zijn land gesprekken tussen beide partijen onder Egyptisch voorzitterschap zullen plaatsvinden.

1.838 dode Palestijnen
Komt er echt een einde aan de oorlog, dan heeft die het leven gekost aan 1.838 Palestijnen. Daarnaast raakten er nog eens 9 duizend gewond. Ook zijn er 10 duizend woningen vernietigd. Aan Israëlische kant sneuvelden 67 mensen, hoofdzakelijk soldaten.

De grote vraag is of de strijdende partijen ditmaal wel in staat zijn zich aan het staakt-het-vuren te houden. 'De bewijslast ligt bij Hamas', stelde een Israëlische regeringswoordvoerder tegenover CNN, na het bekend worden van het bestand. 'We zijn al eerder teleurgesteld.' Eenzelfde wantrouwen leeft bij Hamas. Een woordvoerder daarvan zei dat zijn organisatie alleen bereid is het bestand te respecteren, wanneer Israël dat ook doet.

null Beeld epa
Beeld epa

Stap voorwaarts

Toch is het nu voorgenomen bestand een grote stap voorwaarts na de afgelopen dagen, waarin beide partijen geen enkele beweging leken te willen maken. Zo kondigde Israël op maandag eenzijdig een staakt-het-vuren af om 'humanitaire hulp' mogelijk te maken, maar dat was slechts tijdelijk. Bovendien weerhield dat het leger er niet van toch enkele aanvallen in Gaza te doen. Bij een vluchtelingenkamp kwam door een bombardement op een huis een 8-jarig meisje om het leven en raakten 29 mensen gewond. Na afloop van het staakt-het-vuren verklaarde premier Netanyahu dat de strijd doorgaat 'tot de rust en veiligheid voor de burgers van Israël is teruggekeerd'.

Graafmachine
Maandag was daar nog geen sprake van. In Jeruzalem werd een 20-jarige Israëliër gedood in een wijk waar veel orthodoxe joden wonen, toen een graafmachine op hem inreed en daarna een bus ramde. De politie schoot de bestuurder van de graafmachine dood en sprak van een 'terroristische aanval'. In het verleden hebben Palestijnse aanvallers vaker voertuigen in Jeruzalem met auto's en bulldozers geramd. Kort na de aanval schoot een man op een motor op een Israëlische militair. Die raakte zwaargewond.

De Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp kon volgens Israël door de beugel, omdat het staakt-het-vuren niet voor de hele Gazastrook was afgekondigd, maar alleen voor die gebiedsdelen waar het leger niet actief was. Dat was nog wel het geval in het zuiden bij de stad Rafah. Elders ging het leger door met de ingezette terugtrekking van troepen.

Zie ook het liveblog: Alle troepen weg uit Gaza

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over