Staakt-het-vuren houdt stand: Gaza krijgt voedsel, medicijnen, drinkwater en benzine

Nu het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas zaterdag voor de tweede dag standhoudt, keren Palestijnen terug naar hun vernielde huizen. Ook de eerste trucks met hulpgoederen zijn in Gaza gearriveerd.

Israël heeft de grenzen in het zuiden en noorden van Gaza tijdelijk geopend om voedsel, medicijnen, drinkwater en benzine door te laten. Beeld AFP
Israël heeft de grenzen in het zuiden en noorden van Gaza tijdelijk geopend om voedsel, medicijnen, drinkwater en benzine door te laten.Beeld AFP

Israël heeft de grenzen in het zuiden en noorden van Gaza tijdelijk geopend om voedsel, medicijnen, drinkwater en benzine door te laten, waaraan gedurende de 11-daagse geweldsexplosie grote tekorten zijn ontstaan. Ook buurland Egypte heeft een konvooi van 130 vrachtwagens met 2.500 ton aan hulpgoederen gestuurd, waaronder babyvoeding, kleding, meubels en elektrische apparatuur. Die zullen zaterdag arriveren.

De wapenstilstand is vrijdagmorgen voor zonsopgang ingegaan na bemiddeling van vooral Egypte. Op de tweede dag halen burgers aan beide zijden opgelucht adem dat het akkoord nog niet is geschonden, hoewel dat nog steeds elk moment kan gebeuren. In de Israëlische stad Ashkelon zei Tammy Zamir tegen persbureau Reuters dat ze blij was dat het conflict voorbij is, maar dat ze ervan overtuigd is ‘dat er een volgende escalatie komt’. Hamas heeft gedreigd onmiddellijk terug te slaan als Israël de strijd hervat.

Duizenden burgers die het geweld in Gaza waren ontvlucht en werden opgevangen in kampen van de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (Unwra), keren nu terug naar hun huizen. De schade blijkt aanzienlijk, nu de rook in de straten van Gaza is opgetrokken. Zeker 1.800 woonhuizen zijn vernield, waarvan duizend onherstelbaar, zo hebben de autoriteiten bekendgemaakt. ‘Het gaat jaren, zo niet decennia, duren om de schade te herstellen die veroorzaakt is in minder dan twee weken’, zei Fabrizi Carboni, Midden-Oosten-directeur van het Internationale Rode Kruis tegen de BBC.

Dakloos

Het huis van Samira Abdallah Nasser vlak bij de noordelijke grensstad Beit Hanoun werd vol getroffen door een bombardement. ‘Nu zijn we thuis, en we hebben niets: geen plek om te zitten, geen water, geen elektriciteit, geen bedden’, zei ze tegen persbureau Reuters. Volgens Unwra zijn tienduizenden mensen dakloos geworden en is dringend geld – een geschatte 38 miljoen dollar - nodig om hen te helpen. De totale schade aan huizen en infrastructuur ligt nog vele malen hoger en is voor het economisch noodlijdende Gaza niet zonder hulp op te brengen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag gezegd dat de VS zich zullen inspannen voor het organiseren van de wederopbouw van Gaza. Ook heeft hij gezegd nog steeds in een twee-staten-oplossing te geloven, nadat hij vorige week nog de woede van progressieve Democraten op de hals had gehaald door alleen steun uit te spreken voor Israël.

Onder het puin zijn vrijdag nog vijf lichamen gevonden, waarmee het dodental aan Palestijnse zijde is opgelopen tot 248, onder wie 66 kinderen. Nog eens 1.900 mensen zijn gewond geraakt, waardoor de 13 ziekenhuizen in Gaza volledig overbelast zijn geraakt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er dringende behoefte aan medicijnen, zorgpersoneel en andere medisch materieel. De organisatie roept Israël met klem op om de grenzen met Gaza niet meteen weer te sluiten.

In Israël zijn twaalf burgers, onder wie twee kinderen, en een militair overleden bij de raketaanvallen van Hamas. De verzetsbeweging zou 4.300 raketten hebben afgevuurd op Israëlische steden, waarvan 90 procent zou zijn onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem Iron Dome. Desondanks is ook in Israël aanzienlijke schade en hebben veel burgers in doodsangst moeten schuilen voor de rakettenregen. Israël zou inmiddels de noodtoestand hebben opgeheven, kinderen mogen vanaf zondag weer naar school.

Meer over