St. Maarten: uit centrale bank

St. Maarten wil uit de monetaire unie met Curaçao stappen en dus ook uit de gemeenschappelijke centrale bank. Dat zegt St. Maartens minister van Financiën Hiro Shigemoto. De ministers van Financiën van beide landen gaan er op 7 mei over vergaderen met de raad van bestuur van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS).

JEAN MENTENS

WILLEMSTAD - Minister Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat de CBCS niet kan worden gesplitst zonder instemming van Nederland. Ze merkt ook op dat de centrale bank haar taken onafhankelijk moet kunnen uitvoeren zonder inmenging van de regeringen van St. Maarten of Curaçao of van enig ander orgaan.

Ze maakt zich ook 'grote zorgen' over de recente beschuldigingen van fraude aan het adres van president Emsley Tromp van de centrale bank.

Toen de Nederlandse Antillen werden ontmanteld, dwong Nederland af dat er voor Curaçao en St. Maarten een gemeenschappelijke centrale bank behouden zou blijven.

Dat was zeer tegen de zin van de nieuwe zelfstandige landen St. Maarten en Curaçao. Het belangrijkste argument om één centrale bank te behouden was dat de economieën van de afzonderlijke eilanden te klein zijn om voor ieder een centrale bank te rechtvaardigen. Nederland wilde ook graag zicht houden op de financiën van beide eilanden en vond het handiger om één centrale bank in het oog te houden dan twee.

Het eerste conflict tussen de eilanden was er al direct toen ze zelfstandig werden op 10-10-10. Er was afgesproken dat er een gemeenschappelijke munt zou komen, maar St. Maarten wilde de dollar als betaalmiddel, terwijl Curaçao een eigen Curaçaose gulden wilde. Tot vandaag verkeert de CBCS hierover in een impasse.

De nieuwste onenigheid die wordt uitgevochten gaat over een obligatielening van 150 miljoen dollar (115 miljoen euro) voor het havenbedrijf van St. Maarten. De Curaçaose minister van Financiën is tegen het verstrekken van die lening. De St. Maartense minister zegt dat een Curaçaos nutsbedrijf een vergelijkbare lening heeft gekregen en dat ze recht hebben op de dollars in het kader van het evenwicht.

Op de achtergrond speelt ook het functioneren van president Tromp van de CBCS. Die wordt onder vuur gekomen door het Arnhemse Openbaar Ministerie in de fraudezaak tegen John Deuss en de FCIB, diens bank die met goedkeuring van de centrale bank functioneerde. Er speelde al eerder een kwestie van een dubieuze storting in het pensioenfonds van de president. Op Curaçao wil men van hem af. Op St. Maarten zit een regering die jarenlang goed zaken met hem heeft gedaan en die hem steunt. Op de vergadering van 7 mei krijgt hij de kans zich te verdedigen.

undefined

Meer over