Sri Lanka overvalt Tamil Tijgers op thuisbasis Jaffna

Op het Srilankaanse schiereiland Jaffna, de thuisbasis van de Tamil Tijgers, zijn zondag hevige gevechten uitgebroken nadat het regeringsleger in alle vroegte een langverwacht, grootscheeps offensief had geopend....

Reuter, AFP, AP, Guardian

COLOMBO

Het is het eerste grote offensief van het regeringsleger op Jaffna sinds de Tamils op 19 april opstapten bij het vredesoverleg en het wapenbestand schonden. President Chandrika Kumaratunga waarschuwde zaterdag het leger te zullen inzetten.

'Als de vrede niet op vreedzame manier kan worden bereikt, zullen we onze toevlucht tot andere middelen nemen', zei ze, nadat ze het startsein had gegeven voor de campagne Witte Lotus, een inzamelingsactie om de oorlog tegen de Tijgers te financieren. Kumaratunga kwam vorig jaar augustus aan de macht. Zij beloofde toen een einde te zullen maken aan de oorlog.

De regering wil de militaire kracht van de Tamils, die een onafhankelijke staat willen in het noorden en oosten van Sri Lanka, elimineren en land op hen heroveren. De 'Operatie Sprong Voorwaarts' werd door zo'n tienduizend infanteristen uitgevoerd, met steun van tanks, artillerie en luchtmacht.

Zondagmorgen overviel het leger op diverse fronten posities van de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE). De marine patrouilleerde langs de kust, de luchtmacht bombardeerde de marinebasis Zee Tijger, een kamp van de vrouwelijke strijders Vrijheidsvogels en twee kampen van de Tijgers.

'De operatie is bedoeld om de LTTE-doelen op Jaffna in te nemen', zei legerwoordvoerer brigadier Sarath Munasinghe. 'Onze soldaten hebben het verzet snel opgeruimd en ze zijn verder getrokken.' Voor het eerst slaagde het leger erin een strategische verbinding tussen het schiereiland en een marinebasis onder controle te krijgen.

Volgens bronnen in het leger werden twee soldaten gedood en raakten er 27 gewond. Ook tien burgers werden dodelijk getroffen en 85 raakten gewond. Het offensief werd ingezet vanaf het vliegveld Palaby, waar een helikopter door de Tamil Tijgers uit de lucht werd geschoten. Zij vuurden ook met mortiergranaten en machinegeweren om de opmars van het leger te stuiten.

Militante Tamils dreigden gisteren de hoofdstad Colombo te bombarderen uit vergelding voor de slachtoffers die het regeringsleger maakt. In Colombo ontploften kort daarop drie kleine bommen. Volgens militaire woordvoerders is niemand gewond geraakt.

Meer over