Sri Lanka in angst voor oorlog

De leiders van de christelijke kerken in Sri Lanka hebben de Tamil Tijgers vrijdag gevraagd een einde te maken aan het toenemende geweld en terug te keren naar de onderhandelingstafel....

De christenen vormen slechts een kleine minderheid in Sri Lanka, maar door hun neutrale houding genieten de kerkleiders veel respect. De Singalese meerderheid is boeddhistisch, de Tamils, die vooral in het noorden en oosten wonen, zijn hindoes. De Tamil Tijgers, zoals de afscheidingsbeweging LTTE doorgaans wordt genoemd, vechten sinds 1983 voor een eigen Tamil-staat.

In 2002 is er, via Noorse bemiddeling, een staakt-het-vuren gesloten. Maar sinds een maand constateren Europese waarnemers een sterke toename van het geweld in Sri Lanka. De Tamils zouden in vier weken tijd 45 soldaten van het regeringsleger hebben gedood, de regering zegt in die zelfde tijd zeven Tamilstrijders te hebben uitgeschakeld.

‘Als deze trend van geweld de kans krijgt zich voort te zetten, is een oorlog misschien niet meer ver weg’, waarschuwde Hagrup Haukland, de leider van de Noord-Europese waarnemers in Sri Lanka.

De Noorse bemiddelaar Erik Solheim, die hielp het staakt-het-vuren tot stand te brengen, wil van 23 tot 26 januari in Sri Lanka overleg plegen met beide partijen in de hoop een nieuwe oorlog af te wenden. Het marxistische Volksbevrijdingsfront (JVP), een bondgenoot van president Mahinda Rajapakse, ziet hem echter niet graag komen. ‘Solheim moet goed beseffen dat hij niet de gouverneur van een gekoloniseerd Sri Lanka is. Hij heeft dus niet het recht orders uit te delen aan de regering’, aldus een verklaring die de JVP vrijdag uitgaf.

President Rajapakse is in november gekozen met steun van de JVP, maar vooral dank zij een stembusboycot die was afgekondigd door de Tamil Tijgers. Rajapakse staat bekend als een voorstander van een harde lijn tegen de Tamils. Hij voerde campagne met de belofte dat hij de afspraken over het staakt-het-vuren zal herzien.

De Tamil Tijgers hebben gewaarschuwd dat het staakt-het-vuren in 2006 ook wat hen betreft niet meer bestaat, tenzij de nieuwe president hen zelfbestuur aanbiedt. Uit angst voor een nieuwe oorlog zijn sommige tsunami-slachtoffers hun nieuwe woningen alweer ontvlucht.

Meer over