Spruitjes

Vorig jaar, deze tijd. Nederlandse spruitjestelers - nog geen idee dat een van hen de Elfstedentocht zou winnen - voerden een gezamenlijke reclamecampagne voor het Nederlandse spruitje (dat in de vorige eeuw in België is ontdekt)....

Of de reclamefilmpjes op tv hielpen kan niet meer worden uitgerekend. Maar niemand herinnert zich de Mexicaanse roerbakschotel en jongeren denken nu dat je van spruitjes harder gaat schaatsen. Intussen blijven lolligestukjesschrijvers het spruitje en de lucht van spruitjes gebruiken om er het meest dorre van de Hollandse geest mee te duiden. Maar juist de zenuwslopende Mexicaanse roerbakschotel geeft te denken. Zijn we soms niet meer gelukkig? Terug naar de klokgave eenvoud. Het geheim van spruitjes is: weinig spruitjes. De man vijf.

Kleine spruitjes zijn niet lekkerder dan grote. Wel iets makkelijker te bereiden. Drie manieren. 1. Bak spek uit. Geeft niet welk soort spek, zuurkoolspek in plakken, ontbijtspek, zelfs katenspek kan. Vis het goed uitgebakken spek uit de koekenpan en gebruikt dat later door een stamppot. Het gaat nu om het spekvet in de pan. Snijd schoongemaakte spruitjes (houtige voetje en losse blaadjes er af) in helften en bak ze op niet al te hoog vuur in het vet. Wentel ze om met een houtje. Laat ze schroeiplekken krijgen. Echt gaar hoeven ze niet te worden. Zout is niet meer nodig, dat zit al in het bakvet.

2. Bodem water in pan. Zeef met 5 spruitjes de man erin hangen. Deksel er op. Hoog vuur. Spruitjes bijna gaar stomen. Ze blijven mooi helder groen. Let op dat het water in de pan niet helemaal verdampt, dan gaat de pan stinken op de vlam. Een door J. Braakhekke er in geramde elektrische stoommachine doet het ook, maar het mooist zijn de Chinese stoommandjes die boven een plasje water in een wok worden gezet. Gestoomde spruitjes vragen om een korrel zout en peper.

3. Bakpan met hoge rand. Uienringen zacht bakken in lepel olijfolie. Vier of vijf geschilde en in stukken gesneden aardappelen erbij en een flinke handvol schone spruitjes. Zout en een scheut water erbij. Vuur laag, deksel op de pan. Na een halfuur sudderen (voel met een vork of alles gaar is) de inhoud van de pan door een zeef wrijven of met een machine fijnmalen.

Dit is de basis voor een soep. Kan worden opgevrolijkt met gebakken spek en aangelengd met duivenbouillon. Men ete hier liever niets anders bij dan met mosterd bestreken brood.

Wouter Klootwijk

Meer over